Tw. cosinusów - czworokąt
Iza: Proszę o sprawdzenie tego zadania, po zrobieniu ponad 50 już mi wszystko się miesza przed
oczami i naprawdę nie mogę zobaczyć, gdzie mam błąd (pewnie jest idiotyczny). Zadanie niby
rozwiązane, proste, a w odpowiedziach inna odpowiedź... Z góry dziekuję.
Przekątna AC czworokąta ABCD ma długość √5 i tworzy z bokiem AB kąt o mierze 45 stopni.
Przekątna BD ma długość 5√3 i tworzy z bokiem BC kąt o mierze 30 stopni. Oblicz długość boku
CD, wiedząc, że bok AB ma długość 2√10
Najpierw wyliczam korzystając z tw. cosinusów długość boku BC (x):
x2 = 5 +40 − 2 * √5 * 2√10 * cos45
x2 = 45 − 20
x = 5
Teraz mając już długość boku BC, chcę obliczyć, znów korzystając z tw. cosinusów, dł. boku
DC(y)
y2 = 25 + 75 − 2 *5 * 5√3 * cos30
y2 = 25 + 75 − 25
y = 5...
a powinien wyjść 3√2
Pomożecie?
16 wrz 22:28
Mila:
Też mi tak wyszło.
Sprawdź treść, z jakiego to zbioru?
16 wrz 22:49
Bogdan:
A dlaczego powinno wyjść 3√2 ?, jeśli z poprawnych obliczeń otrzymuje się 5, to tak jest
i już. Mnie też wyszło 5
16 wrz 23:00
Aga1.: Też liczyłam i wyszło mi 5.
16 wrz 23:10