obliczyć kąt przy użyciu iloczynu skalarnego
ughh:

Dane są wierzchołki trójkąta: A(−1,−2,4), B(3,6,7), C(−3,9,7). Oblicz kąt przy wierzchołku b.
16 wrz 22:18
Basia:
1. policz współrzędne BA
→ i BC
→
2. policz długość tych wektorów
3. policz il.skalarny: BA
→◯BC
→ = u
1*w
1 + u
2*w
2
4. policz wyznacznik d(BA
→; BC
→) = u
1*w
2 − u
2*w
1
| | |d(BA→; BC→)| | |
sinα = |
| |
| | |BA|*|BC| | |
to pozwoli znaleźć kąt β
16 wrz 22:26
ughh: współrzędne mam podane...chodziło o długości wektorów?
16 wrz 22:36
5-latek: |BA|=√(−1−3)2+(−2−6)2+(4−7)2
16 wrz 22:43
Basia: masz podane współrzędne
punktów
a masz policzyć współrzędne wektorów
ale nie zauważyłam, że to trzeci wymiar
a jest chyba, bo punkty mają po trzy współrzędne
nie pamiętam dokładnie jak tam wtedy jest z tym sinusem i cosinusem
16 wrz 22:56
Janek191:
Mamy
→
BA = [ − 1− 3, − 2 −6, 4 − 7 ] = [ − 4, − 8, − 3 ]
→
BC = [ − 3 −3 , 9 − 6 , 7 − 7 ] = [ − 6, 3 , 0 ]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = − 4*(−6) + (−8)*3 + (−3)*0 = 24 − 24 = 0
Iloczyn skalarny jest równy 0, więc te wektory są prostopadłe czyli kąt prze wierzchołku B jest
prosty.
17 wrz 08:12
Gustlik: Metodą Basi, tylko trzeba to zrobić w 3D.
A więc:
iloczyn skalarny: BA→*BC→=uxwx+uywy+uzwz
a zamiast wyznacznika wektorów iloczyn wektorowy w przestrzeni:
u→ x w→=
| i j k |
| ux uy uz |
| wx wy wz |
gdzie i,. j, k − wersory jednostkowe osi odpowiednio OX, OY, OZ, współczynniki przy i, j, k to
będą kolejno wspólrzędne x, y, z otrzymanego wektora
i potem "długość" tego wektora |u→ x w→|
a potem sin i cos, jak podała Basia.
17 wrz 10:32