Jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x^4-5x^3+1 to liczba a^4-5a^3
kamczatka: Jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x4−5x3+1 to liczba a4−5a3 jest równa:
x4−5x3+1=0
x3(x−5x)+1
ale co dalej zrobić ?
16 wrz 21:42
ICSP: = −1
16 wrz 21:43
ICSP: Zastanów się co znaczy :
Jeżeli a jest pierwiastkiem wielomianu W(x) . Jak inaczej można to zapisać.
16 wrz 21:44
PuRXUTM: nie czasem −1 ? tak na "chłopski rozum" mi się wydaje
16 wrz 21:46
kamczatka: w(a)=0
16 wrz 21:46
ICSP: no to teraz podstaw użyj tego w tym zadaniu
16 wrz 21:48
PuRXUTM: W(x)=x4−5x3+1
W(a)=a4−5a3+1 wiemy że W(a)=0
0=a4−5a3+1
−1=a4−5a3
16 wrz 21:50
kamczatka: aha to takie proste teraz dzięki.
16 wrz 21:50
kamczatka: ale skąd w ogóle wiadomo że a=0 bo w(a)=0 to znaczy że dla argumentu a wartość wielomianu jest
równy 0.
16 wrz 21:51
PuRXUTM: a na pewno nie równa się 0
16 wrz 21:52
kamczatka: a dobra to już wiem.
16 wrz 21:54