matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
jadziaa33:
rozwiaz calke
2x
3
−19x
2
+58x −42
∫
x
2
−8x+16
ja zaczelam tak
2x
3
−19x
2
+58x −42
∫
= ∫(2x+2) +∫(−5x
2
+42x−74)=∫(2x+2) −∫5
x
2
−8x+16
2x+16
24
+∫
=x
2
− 3 +ln(x
2
−8x+16) +∫
x
2
−8x+16
(x−4)
2
i teraz mam problem z ta ostatnia calka... rzucil by ktos na to okiem?
16 wrz 21:03
Mila:
[x−4=t, dx=dt]
16 wrz 21:06
jadziaa33:
fakt, dzieki
16 wrz 21:09