troszkę się pogubiłam proszę o pomoc
Alicja: Napisz równanie okręgu, symetrycznego do okręgu o: x2+y2+6x−2y−15=0 względem
prostej k: x−3y−4=0
Doszłam do tego:
środek okręgu S=(−3,1) r=5
muszę znaleźć prostopadłą do prostej k czyli
y−1=−3(x+3)
y=−3x−8
3x+y+8=0
tworzę układ:
x−3y−4=0
3x+y+8=0
S'=(−2,−2)
I co dalej?
28 wrz 20:53
Alicja: proszę o pomoc
28 wrz 21:36
Eta:
Alicjo
punkt: ( −2, −2) −−− jest środkiem odcinka SS
'
więc oznaczam go P( −2, −2)
to x
S'= 2x
P − x
S i y
S'= 2y
P − y
S
wyznacz teraz współrzędne punktu S
"
r = r
' = 5 −−− bo przekształcenie jest izometrią
dalej już sobie z pewnością poradzisz
28 wrz 21:45