Działania na pierwiastkach
maciek: Wykaż, że liczba a=√7 +4√3+√7 −4√3 jest całkowita.
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu
16 wrz 20:32
PW: Najprostszy pomysł to podnieść ją do kwadratu.
16 wrz 20:40
bezendu:
|2+√3|+|2−√3|=2+√3+2−√3=4
To zadanie bardzo często jest na forum, Basia tłumaczyła dokładnie krok po kroku
16 wrz 20:40
ICSP: a ja przedstawię inny sposób :
√7 + 4√3 + √7 − 4√3 = x gdzie x > 0 (suma dwóch liczb dodatnich musi być dodatnia)
Podnosimy to do kwadratu :
(√7 + 4√3 + √7 − 4√3)2 = x2
7 + 4√3 + 2*√(7 + 4√3)(7 − 4√3) + 7 − 4√3 = x2
14 + 2*√49 − 48 = x2
14 + 2 = x2
x2 = 16
x = 4 v x = −4 teraz uwzględniamy założenie na początku i dostajemy odp x = 4
Sposób dobry. Na pewno wolniejszy od sposobu bezendu, ale moim zdaniem prostszy.
16 wrz 20:51