FIZYKA - RUCHY CIAŁ W JEDNORODNYM POLU GRAWITACYJNYM
Piotr 10: Ciało rzucone pionowo w górę znalazło się na tej samej wysokości h w odstępie czasu Δt. Ile
wynosiła jego początkowa prędkość?
Za bardzo tego nie rozumiem zadania, pisałem na innym forum o tym zadaniu, lecz i tak z tego
tłumaczenia nic nie rozumiem nadal.
Ogólnie teorię ogarniam, lecz nie wiem jak to wyliczyć.
Wiem, że to forum matematyczne, ale myślę, że ktoś na pewno sobie poradzi z tym.
Bardzo proszę o pomoc
16 wrz 20:24
Piotr 10: Podbijam
16 wrz 22:37
Saizou : jeśli zostało rzucone to jego prędkość początkowa musi być równa 0
16 wrz 22:41
Piotr 10: Właśnie, że nie. Jeśli ciało jest rzucone to jego prędkość nie równa się zero.
Prędkość początkowa równa się zero, gdy ciało spada swobodnie
16 wrz 22:42
Saizou : ja sobie wyobrażam sytuacje kiedy człek stoi, trzyma piłkę i rzuca ją do góry

czyli jak trzyma piłkę i w chwili wyrzutu jest prędkość 0 m/s
16 wrz 22:45
Nienor: To po co machasz przy tym rękom (nadają w chwili wyrzutu prędkość piłce)?
16 wrz 22:47
Saizou : ja potrafię transportować energię bez zamachów
16 wrz 22:48
Nienor: Zauważ, że ten wyrzut jest symetryczny. Czyli wzniesienie się z wysokości h do wysokości H
zajmuje tyle samo czasu, co spadek z H do h.
16 wrz 22:49
Piotr 10: No właśnie jak rzuca ją do góry, to musi nadać jakąś prędkość jej. Tak by ciało nie zostało
''wyrzucone'' w górę
A jeśli masz piłkę na wysokości, np. h=2m i nie nadasz jej żadnej prędkości, to będzie spadek
swobodny. W rzutach umownie się przyjmuje,że prędkość początkowa V
0≠0

. Tylko nie wiem jak
te zadanie zrobić, próbowałem ale nic nie wychodzi mi
16 wrz 22:49
Nienor: Saizou nie wszyscy tak umieją
16 wrz 22:50
Piotr 10: To ja
Nienor wiem, że czas wznoszenia jest taki sam jak czas spadania. Mógłbyś mi rozpisać
te zadanie, bo mi za chiny nie wychodzi

?
16 wrz 22:51
Piotr 10: Podbijam o pomoc tego zadania
17 wrz 15:37
Trivial:

Zaczynamy od równania na tor ruchu ciała:
| | 1 | | 2h+gt2 | |
h = v0t − |
| gt2 → v0 = |
| |
| | 2 | | 2t | |
I już kończymy.
17 wrz 16:45
17 wrz 16:50
Piotr 10: Mój tok rozumowania wygląda następująco:
V
0 − prędkość początkowa
V − prędkość na wysokości h
H− maksymalna wysokość na jaką wzniesie się ciało
h− ..
Z zasady zachowania energii:
Jak bym znał prędkość na wysokości h , bym wyliczył na jaką wniesie się ciało maksymalnie.
Później znów z zasady zachowania energii:
Ale nie potrafię tej prędkości na wysokości h policzyć
17 wrz 17:11
Trivial:

Źle zrozumiałem przedtem treść zadania. Pomyślałem, że Δt oznacza całkowity czas przez jaki
wznosiło się ciało. Tym czasem Δt opisuje tylko różnicę czasu, który jest potrzebny żeby
startując z wysokości h, powrócić do wysokości h.
Można od razu:
| | 1 | |
Na wysokości y = 0 mamy: |
| mv02 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Na wysokości y = h mamy: |
| mvx2 + mgh |
| | 2 | |
Z przyrównania mamy:
| | 1 | | 1 | |
|
| mv02 = |
| mvx2 + mgh |
| | 2 | | 2 | |
(☆) v
02 = v
x2 + 2gh
Teraz z równania ruchu:
v
x = v
0 − gt
0
Ale jednocześnie:
v
x = −[v
0 − g(t
0+Δt)]
Dodajemy równania stronami i mamy:
2v
x = gΔt → v
x =
12gΔt
Wstawiając do (☆) mamy:
v
0 =
√(12gΔt)2 + 2gh
17 wrz 17:27
Piotr 10: OK. Teraz
Trivial całkowicie już rozumiem te zadanie

. Wprowadzenie tego czasu t
0 było
dla mnie ciężkie, bo ten czas był nieznany, ale on się skrócił

. Dziękuję bardzo za pomoc
Mistrzu
17 wrz 17:43
Piotr 10: A miałbyś jeszcze czasu trochę ? Też związane z fizyką ,a dokładnie układy nieinercjalne?
17 wrz 17:45
Trivial: Mam czas. Napisz zadanie − będę wkrótce.
17 wrz 17:46
Piotr 10: Wyjaśnij, dlaczego:
a)Podczas skoku w dół osobom długowłosym fryzura unosi się do góry.
b)Tylne koło roweru odrywa się od ziemi, jeśli zbyt gwałtownie włączymy przedni hamulec.
c)Dywany można czyścić przez trzepanie.
d)Gdy chcemy oczyścić łyżkę z kaszy, uderzamy nią o brzeg garnka.
Za bardzo nie wiem jak tutaj siły rozrysować
Na pewno będzie siła bezwładności tutaj
17 wrz 17:51
Trivial:
Już jestem.
17 wrz 18:48
Piotr 10: OK
17 wrz 18:51
Trivial:
Uwaga: Nie jestem zupełnie pewny tych odpowiedzi.
a) Dzieje się tak dlatego, że włosy mają małą masę w stosunku do swojej powierzchni. Podczas
spadania, opór powietrza wystarcza jest większy niż siła ciążenia i włosy unoszą się do góry.
b) Tutaj nie wiem, ale prawdopodobnie przy hamowaniu siła pozorna pojawia się skierowana nie
tylko w tył, ale także w górę − musiałbym rozrysować.
c) Przyspieszamy dywan, a cząsteczki brudu nie są silnie związane z włóknami dywanu. Jeżeli
przyspieszymy dywan dostatecznie mocno, to brud doświadczy działania siły pozornej większej
niż siła tarcia utrzymująca go we włóknach i wypadnie.
d) Podobnie do c), tylko bez włókien.
17 wrz 18:58
Piotr 10: Ok. Jeszcze mam jedno zadanie

Z prawa powszechnej grawitacji i natężenie pola grawitacyjnego
17 wrz 19:01
Piotr 10: Uzupełnij tabelę, obliczając natężenia pola grawitacyjnego w różnych odległościach r od
powierzchni Ziemi. Przyjmij r=nR
z, gdzie R
z − promień Ziemi. Dla r=R
z , γ=g. Masa Ziemi
M
z=6*10
24 kg.
I wg mnie, gdy r=R
z, γ≠g. Ponieważ r to odległość od powierzchni Ziemi, a nie od środka Ziemi.
| | GMz | | GMz | |
Powinno być według mnie, gdy r=Rz to γ= |
| = |
| |
| | (Rz+Rz)2 | | (2Rz)2 | |
17 wrz 19:07
Trivial:
Tak, tutaj jest to pomylone. Proponuję wprowadzić oznaczenie h na odległość od powierzchni
Ziemi, a r na odległość od środka Ziemi. Wtedy:
r = h + Rz
Przyjmując: h = 0, Rz, 2Rz, 3Rz, 4Rz, ...
Mamy wartości: γ = g, 14g, 19g, 116g, 125g, ...
17 wrz 19:15
Piotr 10: Trivial piękne to wyjaśniłeś

co do podpunktu b) siła pozorna, czyli siła bezwładności nie powinna być podczas hamowania
skierowana w prawo ? I Mógłbyś mi tą sytuację rozrysować ?
17 wrz 19:15
Piotr 10: Trivial właśnie to co napisałem to było w treści zadania... A do tego były polecenia. Eh
te błędy w treściach często mnie w błąd wprowadzają, ale na szczęście rozwikłałeś moje
problemy
17 wrz 19:17
Piotr 10: Jak możesz to później przeczytaj mój post 17 wrz 19:15. Mam jeszcze jedno pytanko:
''Czy na wysokościach, na jakich latają samoloty(4−10km), pole grawitacyjne Ziemi jest
jednorodne? Jakie są tam przyspieszenia grawitacyjne?''
Odp: Tak jest jednorodne, gdyż h≤10km. przyspieszenie grawitacyjne jest stałe, g=const
17 wrz 19:45
Trivial:

Nie wiem jak z tym rowerem.

Prawdopodobnie takie coś przejdzie:
Zaciskając przednie hamulce roweru blokujemy koło. Ale jednak koło toczy się dalej (dopiero
zwalnia). Odczuwamy działanie odśrodkowej koła. Jeżeli jest dostatecznie silna, to
przezwycięża siłę ciężkości reszty roweru i unosi go do góry.
Co do tego drugiego pytania, to wystarczy zbadać stosunek potencjału grawitacyjnego na tych
wysokościach.
| U10 | | R+10 | | 6 371 + 10 | | 6381 | |
| = ( |
| )2 = ( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| U4 | | R+4 | | 6 371 + 4 | | 6375 | |
= 1,00188
Różnica wynosi około 2 promile.
17 wrz 19:59
Trivial:
| | U4 | |
Mały błąd. Policzyłem |
| .  |
| | U10 | |
17 wrz 20:00
Piotr 10: Tak. Ale to jest pole jednorodne, tak ?
17 wrz 20:08
Trivial:
W ramach pewnej dokładności − jednorodne.
Ciekawostka − przyspieszenia ziemskie z Wikipedii:
biegun – 9,83332
normalne – 9,80665
równik – 9,78030
Gdańsk – 9,8145
Warszawa – 9,8123
Kraków – 9,8105
Wrocław − 9,8115
W dodatku ostatnio słyszałem w radiu, że g wcale nie jest stałe i ostatnio wzrosło o jakiś 1
promil.
17 wrz 20:13
Piotr 10: Trivial ''Jakie są tam przyspieszenia grawitacyjne'' nie powinno być stałe? I w polu
| | mgh | |
jednorodnym wzór na potencjał pola grawitacyjnego to V= |
| =gh |
| | m | |
17 wrz 20:22
Piotr 10: Przyspieszenie ziemskie na biegunie jest największe, bo nie działa tam siła odśrodkowa, i wtedy
wypadkowa sił ciężkości jest równa:
mg=F
g
17 wrz 20:25
Trivial:
Ziemia nie jest idealną kulą − na biegunach Ziemia jest spłaszczona. To normalne, że g jest
różne w różnych miejscach. Ponadto, Ziemia się obraca i działa na nas siła odśrodkowa − znów
różna w różnych miejscach. Wpływ może mieć również niejednorodny rozkład masy, ale to już
trudniej sprawdzić.
17 wrz 20:29
Piotr 10: Ok, dziękuję bardzo
Trivial za pomoc

. Już będę wiedział do kogo się zwracać jak będę
miał problemy z fizyką

. Pozdrawiam
17 wrz 20:32
Trivial: Miłego wieczoru.
17 wrz 20:33
Piotr 10: Trivial dzisiaj się pytałem pani prof. od fizyki o te zadanie 'Czy na wysokościach, na
jakich latają samoloty(4−10km), pole grawitacyjne Ziemi jest jednorodne? Jakie są tam
przyspieszenia grawitacyjne?''.
Powiedziała mi, że pole jednorodne tak,gdyż h<<R
z, ale g=const. Ponieważ siła grawitacji w
polu jednorodnym jest stała, a więc przyspieszenie ziemskie też jest stałe
18 wrz 12:45
Trivial:
Przecież mówiłem, że "W ramach pewnej dokładności − jednorodne". Dokładnie jednorodne nie jest,
ale można spokojnie te niejednorodności zaniedbać.
18 wrz 12:56
Piotr 10: OK

. Teraz będę przerabiał zadania związane z elektrostatystyką

, więc w razie problemu
tutaj napiszę
18 wrz 13:08