matematykaszkolna.pl
FIZYKA - RUCHY CIAŁ W JEDNORODNYM POLU GRAWITACYJNYM Piotr 10: Ciało rzucone pionowo w górę znalazło się na tej samej wysokości h w odstępie czasu Δt. Ile wynosiła jego początkowa prędkość? Za bardzo tego nie rozumiem zadania, pisałem na innym forum o tym zadaniu, lecz i tak z tego tłumaczenia nic nie rozumiem nadal. Ogólnie teorię ogarniam, lecz nie wiem jak to wyliczyć. Wiem, że to forum matematyczne, ale myślę, że ktoś na pewno sobie poradzi z tym. Bardzo proszę o pomoc emotka
16 wrz 20:24
Piotr 10: Podbijam
16 wrz 22:37
Saizou : jeśli zostało rzucone to jego prędkość początkowa musi być równa 0 emotka
16 wrz 22:41
Piotr 10: Właśnie, że nie. Jeśli ciało jest rzucone to jego prędkość nie równa się zero. Prędkość początkowa równa się zero, gdy ciało spada swobodnie
16 wrz 22:42
Saizou : ja sobie wyobrażam sytuacje kiedy człek stoi, trzyma piłkę i rzuca ją do góry emotka czyli jak trzyma piłkę i w chwili wyrzutu jest prędkość 0 m/s
16 wrz 22:45
Nienor: To po co machasz przy tym rękom (nadają w chwili wyrzutu prędkość piłce)?
16 wrz 22:47
Saizou : ja potrafię transportować energię bez zamachów
16 wrz 22:48
Nienor: Zauważ, że ten wyrzut jest symetryczny. Czyli wzniesienie się z wysokości h do wysokości H zajmuje tyle samo czasu, co spadek z H do h.
16 wrz 22:49
Piotr 10: No właśnie jak rzuca ją do góry, to musi nadać jakąś prędkość jej. Tak by ciało nie zostało ''wyrzucone'' w górę A jeśli masz piłkę na wysokości, np. h=2m i nie nadasz jej żadnej prędkości, to będzie spadek swobodny. W rzutach umownie się przyjmuje,że prędkość początkowa V0≠0 emotka. Tylko nie wiem jak te zadanie zrobić, próbowałem ale nic nie wychodzi mi
16 wrz 22:49
Nienor: Saizou nie wszyscy tak umieją
16 wrz 22:50
Piotr 10: To ja Nienor wiem, że czas wznoszenia jest taki sam jak czas spadania. Mógłbyś mi rozpisać te zadanie, bo mi za chiny nie wychodzi emotka?
16 wrz 22:51
Piotr 10: Podbijam o pomoc tego zadania
17 wrz 15:37
Trivial: rysunek Zaczynamy od równania na tor ruchu ciała:
 1 2h+gt2 
h = v0t −

gt2 → v0 =

2 2t 
I już kończymy. emotka
17 wrz 16:45
Piotr 10: W odpowiedzi jest inny wynik:
 gΔt 
Vo=2gh+(gΔt2)2 ; dla wyjaśnienia tam jest (

)2. Tutaj mi wyjaśniali, ale nie
 2 
rozumiem nic http://fizyczny.net/viewtopic.php?t=36395
17 wrz 16:50
Piotr 10: Mój tok rozumowania wygląda następująco: V0 − prędkość początkowa V − prędkość na wysokości h H− maksymalna wysokość na jaką wzniesie się ciało h− .. Z zasady zachowania energii:
 mV2 
mgh+

=mgH
 2 
Jak bym znał prędkość na wysokości h , bym wyliczył na jaką wniesie się ciało maksymalnie. Później znów z zasady zachowania energii:
 mV20 
mgH=

2 
Ale nie potrafię tej prędkości na wysokości h policzyć
17 wrz 17:11
Trivial: rysunek Źle zrozumiałem przedtem treść zadania. Pomyślałem, że Δt oznacza całkowity czas przez jaki wznosiło się ciało. Tym czasem Δt opisuje tylko różnicę czasu, który jest potrzebny żeby startując z wysokości h, powrócić do wysokości h. Można od razu:
 1 
Na wysokości y = 0 mamy:

mv02
 2 
 1 
Na wysokości y = h mamy:

mvx2 + mgh
 2 
Z przyrównania mamy:
 1 1 

mv02 =

mvx2 + mgh
 2 2 
(☆) v02 = vx2 + 2gh Teraz z równania ruchu: vx = v0 − gt0 Ale jednocześnie: vx = −[v0 − g(t0+Δt)] Dodajemy równania stronami i mamy: 2vx = gΔt → vx = 12gΔt Wstawiając do (☆) mamy: v0 = (12gΔt)2 + 2gh
17 wrz 17:27
Piotr 10: OK. Teraz Trivial całkowicie już rozumiem te zadanie emotka. Wprowadzenie tego czasu t0 było dla mnie ciężkie, bo ten czas był nieznany, ale on się skrócił emotka. Dziękuję bardzo za pomoc Mistrzu
17 wrz 17:43
Piotr 10: A miałbyś jeszcze czasu trochę ? Też związane z fizyką ,a dokładnie układy nieinercjalne? emotka
17 wrz 17:45
Trivial: Mam czas. Napisz zadanie − będę wkrótce. emotka
17 wrz 17:46
Piotr 10: Wyjaśnij, dlaczego: a)Podczas skoku w dół osobom długowłosym fryzura unosi się do góry. b)Tylne koło roweru odrywa się od ziemi, jeśli zbyt gwałtownie włączymy przedni hamulec. c)Dywany można czyścić przez trzepanie. d)Gdy chcemy oczyścić łyżkę z kaszy, uderzamy nią o brzeg garnka. Za bardzo nie wiem jak tutaj siły rozrysować Na pewno będzie siła bezwładności tutaj
17 wrz 17:51
Trivial: Już jestem. emotka
17 wrz 18:48
Piotr 10: OK emotka
17 wrz 18:51
Trivial: Uwaga: Nie jestem zupełnie pewny tych odpowiedzi. a) Dzieje się tak dlatego, że włosy mają małą masę w stosunku do swojej powierzchni. Podczas spadania, opór powietrza wystarcza jest większy niż siła ciążenia i włosy unoszą się do góry. b) Tutaj nie wiem, ale prawdopodobnie przy hamowaniu siła pozorna pojawia się skierowana nie tylko w tył, ale także w górę − musiałbym rozrysować. c) Przyspieszamy dywan, a cząsteczki brudu nie są silnie związane z włóknami dywanu. Jeżeli przyspieszymy dywan dostatecznie mocno, to brud doświadczy działania siły pozornej większej niż siła tarcia utrzymująca go we włóknach i wypadnie. d) Podobnie do c), tylko bez włókien.
17 wrz 18:58
Piotr 10: Ok. Jeszcze mam jedno zadanie emotka Z prawa powszechnej grawitacji i natężenie pola grawitacyjnego
17 wrz 19:01
Piotr 10: Uzupełnij tabelę, obliczając natężenia pola grawitacyjnego w różnych odległościach r od powierzchni Ziemi. Przyjmij r=nRz, gdzie Rz − promień Ziemi. Dla r=Rz , γ=g. Masa Ziemi Mz=6*1024 kg. I wg mnie, gdy r=Rz, γ≠g. Ponieważ r to odległość od powierzchni Ziemi, a nie od środka Ziemi.
 GMz GMz 
Powinno być według mnie, gdy r=Rz to γ=

=

(Rz+Rz)2 (2Rz)2 
17 wrz 19:07
Trivial: Tak, tutaj jest to pomylone. Proponuję wprowadzić oznaczenie h na odległość od powierzchni Ziemi, a r na odległość od środka Ziemi. Wtedy: r = h + Rz Przyjmując: h = 0, Rz, 2Rz, 3Rz, 4Rz, ... Mamy wartości: γ = g, 14g, 19g, 116g, 125g, ...
17 wrz 19:15
Piotr 10: Trivial piękne to wyjaśniłeś emotka co do podpunktu b) siła pozorna, czyli siła bezwładności nie powinna być podczas hamowania skierowana w prawo ? I Mógłbyś mi tą sytuację rozrysować ? emotka
17 wrz 19:15
Piotr 10: Trivial właśnie to co napisałem to było w treści zadania... A do tego były polecenia. Eh te błędy w treściach często mnie w błąd wprowadzają, ale na szczęście rozwikłałeś moje problemy emotka
17 wrz 19:17
Piotr 10: Jak możesz to później przeczytaj mój post 17 wrz 19:15. Mam jeszcze jedno pytanko: ''Czy na wysokościach, na jakich latają samoloty(4−10km), pole grawitacyjne Ziemi jest jednorodne? Jakie są tam przyspieszenia grawitacyjne?'' Odp: Tak jest jednorodne, gdyż h≤10km. przyspieszenie grawitacyjne jest stałe, g=const
17 wrz 19:45
Trivial: rysunek Nie wiem jak z tym rowerem. Prawdopodobnie takie coś przejdzie: Zaciskając przednie hamulce roweru blokujemy koło. Ale jednak koło toczy się dalej (dopiero zwalnia). Odczuwamy działanie odśrodkowej koła. Jeżeli jest dostatecznie silna, to przezwycięża siłę ciężkości reszty roweru i unosi go do góry. Co do tego drugiego pytania, to wystarczy zbadać stosunek potencjału grawitacyjnego na tych wysokościach.
U10 R+10 6 371 + 10 6381 

= (

)2 = (

)2 = (

)2 =
U4 R+4 6 371 + 4 6375 
= 1,00188 Różnica wynosi około 2 promile.
17 wrz 19:59
Trivial:
 U4 
Mały błąd. Policzyłem

. emotka
 U10 
17 wrz 20:00
Piotr 10: Tak. Ale to jest pole jednorodne, tak ?
17 wrz 20:08
Trivial: W ramach pewnej dokładności − jednorodne. Ciekawostka − przyspieszenia ziemskie z Wikipedii: biegun – 9,83332 normalne – 9,80665 równik – 9,78030 Gdańsk – 9,8145 Warszawa – 9,8123 Kraków – 9,8105 Wrocław − 9,8115 W dodatku ostatnio słyszałem w radiu, że g wcale nie jest stałe i ostatnio wzrosło o jakiś 1 promil. emotka
17 wrz 20:13
Piotr 10: Trivial ''Jakie są tam przyspieszenia grawitacyjne'' nie powinno być stałe? I w polu
 mgh 
jednorodnym wzór na potencjał pola grawitacyjnego to V=

=gh
 m 
17 wrz 20:22
Piotr 10: Przyspieszenie ziemskie na biegunie jest największe, bo nie działa tam siła odśrodkowa, i wtedy wypadkowa sił ciężkości jest równa: mg=Fg emotka
17 wrz 20:25
Trivial: Ziemia nie jest idealną kulą − na biegunach Ziemia jest spłaszczona. To normalne, że g jest różne w różnych miejscach. Ponadto, Ziemia się obraca i działa na nas siła odśrodkowa − znów różna w różnych miejscach. Wpływ może mieć również niejednorodny rozkład masy, ale to już trudniej sprawdzić.
17 wrz 20:29
Piotr 10: Ok, dziękuję bardzo Trivial za pomoc emotka. Już będę wiedział do kogo się zwracać jak będę miał problemy z fizyką . Pozdrawiam emotka
17 wrz 20:32
Trivial: Miłego wieczoru. emotka
17 wrz 20:33
Piotr 10: Trivial dzisiaj się pytałem pani prof. od fizyki o te zadanie 'Czy na wysokościach, na jakich latają samoloty(4−10km), pole grawitacyjne Ziemi jest jednorodne? Jakie są tam przyspieszenia grawitacyjne?''. Powiedziała mi, że pole jednorodne tak,gdyż h<<Rz, ale g=const. Ponieważ siła grawitacji w polu jednorodnym jest stała, a więc przyspieszenie ziemskie też jest stałe emotka
18 wrz 12:45
Trivial: Przecież mówiłem, że "W ramach pewnej dokładności − jednorodne". Dokładnie jednorodne nie jest, ale można spokojnie te niejednorodności zaniedbać. emotka
18 wrz 12:56
Piotr 10: OK emotka. Teraz będę przerabiał zadania związane z elektrostatystyką emotka, więc w razie problemu tutaj napiszę emotka
18 wrz 13:08