matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Misiekx:
Hej POMOŻECIE
Jak rozwiązać równanie:
x
a) 2cosx + 3 = 4cos
2
x
b) 1 + cosx + cos
= 0
2
x
c) sinx * tg
= 1
2
x
d) 4sin
+ cosx = 3
2
16 wrz 20:12
AS:
Może to będzie ułatwieniem.
x
Przyjmij
= y wtedy x = 2*y i równanie przyjmie postać
2
1. 2*cos(2*y) + 3 = 4*cos(y)
16 wrz 20:16