zadanka
Mania..:
Na podstawie wykresów odpowiednich funkcji wyznacz zbiór rozwiązań nierówności:
l(x − 1)2 − 4l > x + 1
16 wrz 20:10
Kasia: to tak f(x)= l(x−1)2 −4l
g(x)= x+1
f(x)>g(x)
Niestety nie umiem zrobić wykresu, ale na pewno, ktoś z forum da radę i Ci pomoże.
16 wrz 20:18
Lorak:
16 wrz 20:25
Lorak: Teraz odczytaj dla jakich iksów pomarańczowy wykres jest nad wykresem zielonym
16 wrz 20:26
Mania..: x∊<−1;2>u<4;+∞)
dobrze? xd
16 wrz 20:30
Mania..: aaa nie
^^
dobra już wiem xd
16 wrz 20:31
Mania..: Lorak
a umiałbyś zrobić wykres dla takiego przykładu?
5 − lx−3l > 54−x
f(x)=5−lx−3l
g(x)= 54−x
f(x)>g(x)
16 wrz 20:34
Lorak: spróbuj najpierw sama

f(x)=5−|x−3|
jakbyś narysowała taki wykres?
podaj kolejne kroki.
16 wrz 20:49
Kinga#60;3: to tak np. x=3
(0;5),
16 wrz 20:53
Kinga#60;3: o coś takiego chodziło? xd
16 wrz 20:53
Kinga#60;3: mam podobny problem jak Mania..

więc sie udzielę
16 wrz 20:54
16 wrz 20:56
Mania..: czyli mam zrobić taki sam wykres jak jest czekaj
5−|x−3|
czyli to to samo co lx−3l−5?
16 wrz 20:59
Lorak: nie,
to samo co −|x−3|+5
16 wrz 21:00
Mania..: to czyli rysuję wykres y=lxl
i przesuwam go o wektor[3;5]?
16 wrz 21:02
16 wrz 21:02
Mania..: nic już nie rozumiem ;c
16 wrz 21:02
Lorak: można np. tak:
rysujesz |x|
przesuwasz o 3 jednostki w prawo
odbijasz względem osi OX
przesuwasz o 5 jednostek w górę
16 wrz 21:04
Lorak: spokojnie, zrozumiesz jak przeanalizujesz kilka przykładów.
16 wrz 21:05
Mania..: to poczekaj spróbuję to narysować :3
16 wrz 21:06
Lorak: Ja muszę już lecieć, może sprawdzi ktoś inny.
Jeżeli w tym temacie nikt się nie odezwie (możliwe, bo temat jest długi), to załóż nowy.
Pozdrawiam i powodzenia.
16 wrz 21:08
Mania..: okey dziękuję bardzo

jeszcze na dowidzenia powiedz czy po prostu przesunąc o wektor [3,5]
16 wrz 21:12