logarytmy
Sock: ile wynoszą te logarytmy? log
2 3 i log
2 24
prosze o szybką odpowiedź
16 wrz 20:08
ankul112: log2 3 = 1.584962501
log2 24= 4. 584962501
16 wrz 20:27
5-latek: Zamienic podstawy logarytmow np na loggarytmy przy podstawie 10
Wiemy ze (wartosci po 3 miejscu po przecinku) log2=0,301 a log3=0,477
| | log3 | | 0,477 | |
treaz log23= |
| = |
| = policz |
| | log2 | | 0,301 | |
| | log24 | |
Natomiast log224= |
| |
| | log2 | |
log2=0,301
natomiast log
24=log(4*6)=log4+log6
teraz log4=log2
2=2log
2=2*0,301=0,602
log6=log(2*3)=llog2+log3=0,301+0,477=0,778
czyli log24=llog4+log6=0,602+0,778=1,38
| | log24 | | 1,38 | |
log224= |
| = |
| = policz |
| | log2 | | 0,301 | |
16 wrz 20:58
Eta:
log23≈1,5849
log224 = log28*3= log28+log23= 3+log23= 3+1,5849=...
16 wrz 21:17