16 wrz 19:58
hwdtel i Zen64:
Około 2 razy większa od tej jaką rozwijała Ewa Kłobukowska w sztafecie(10m/s)
Czy bliższe szczegóły cię interesują?
17 wrz 10:30
Gustlik: Zjawisko Dopplera:
Gdy źródło dźwięku zbliża się do obserwatora:
gdzie f' − częstotliwość słyszana przez obserwatora v=340 m/s − prędkość dźwięku w powietrzu, u
− prędkość źródła, f − częstotliwość dźwięku wysyłanego przez źródło, czyli taka, jaką
słyszelibyśmy, gdyby źródło było nieruchome
Gdy obserwator zbliża się do źródła dźwięku:
| | v+u | |
f'=f |
| oznaczenia j.w., u − prędkość obserwatora. |
| | v | |
Dane:
f=264 Hz
v=340 m/s
Liczymy:
Dźwięk docierający do ściany (i odbity od niej) ma częstotliwość:
Sciana staje sie jak gdyby źródłem dźwięku o częstotliwości f', do której zbliża sie
obserwator, czyli śpiewak.
Śpiewak słyszy dźwięk:
Wstaw f' (1) do (2) i przekształć tak otrzymany wzór, żeby obliczyć prędkość u.
17 wrz 10:44
Gustlik: Zjawisko Dopplera możemy obserwować w życiu codziennym, np. obserwując karetkę pogotowia, straż
pożarną albo policję jadącą na włączonym sygnale − gdy samochód zbliża się do nas − słyszymy
wyższy ton, a gdy nas mija − nastepuje wyraźne obniżenie wysokiości tonu i przy oddalaniu
słyszymy ton niższy.
17 wrz 10:56
x3:
Najbardziej poglądowy i czytelny sposób(moim zdaniem) rozwiązania poniższego zadania:
| | v−u | |
odległość dźwięku od śpiewaka po okresie emisji; s=(v−u)T= |
| |
| | f | |
droga przebyta przez dźwięk wydany przez śpiewaka zanim ponownie do niego dotrze;
Spiewak "analizuje"dżwięk,przyjmując poprawnie jego drogę S,ale na zasadzie mijających
się pociągów przyjmuje V=v+u(dźwięk dochodzi ponownie do niego " z naprzeciwka")
| | (v−u)k | | (v+u)k | |
Zachodzi więc: |
| = |
| =S ;fx−fałszywa częstotliwość |
| | f | | fx | |
i dalej jak powyżej (u=20 m/s )
18 wrz 09:36