wartość bezwzględna
adam: Proszę o pomoc
Podaj wzór funkcji g bez użycia wartości bezwzględnej.
g(x)=I12*Ix+4I−2I
16 wrz 19:52
Mila:
|x+4|=x+4 dla x≥−4 ( wiesz dlaczego?)
|x+4|=−x−4 dla x<−4
| | 1 | | 1 | |
g(x)= |
| |x+4−4| ⇔g(x)= |
| |x| dla x≥−4 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
lub g(x)= |
| |−x−4−4|⇔g(x)= |
| |−x−8|⇔ |
| | 2 | | 2 | |
Spróbuj dalej sam dokończyć, zobaczę po 21.
16 wrz 20:00
adam: g(x)=12| |x+4|−4| dlaczego −4 a nie −2?
|x+4|=x+4 dla x≥−4 ( wiesz dlaczego?) wydaje mi się że z definicji wartości bezwzględnej
|x+4|=−x−4 dla x<−4
g(x)=12|x+8| dla x<−4 skąd to się wzięło?
16 wrz 20:12
adam: g(x)=12I Ix+4I−2I
1)
dla x≥−4 x+4=x+4 g(x)=12Ix−4−2I=12Ix−2I
dla x<0 x+4=−x−4 g(x)=12I−x−4−2I=12I−x−6I tak będzie?
16 wrz 20:23
adam: a potem jeśli tamto jest ok będzie tak, czy nie?
dla x≥−2 Ix+2I=x+2 g(x)=
12Ix+2I=
12(x+2)=
12x+1
dla x<−2 Ix+2I=−x−2 g(x)=
12Ix+2I=
12(−x−2)=−
12x+1
no i dalej nie wiem
16 wrz 20:30
Mila:
| | 1 | |
Adam, |
| wyłączyłam przed znak wartości bezwzględnej, zobacz jak tam jest zapisane. |
| | 2 | |
| 1 | |
| jest między znakami | | i dotyczy tylko |x+4| |
| 2 | |
o 20:12 i 20:23 zmieniłeś treść zadania.
jeśli nie wyłączę to będzie tak
| | 1 | |
g(x)=| |
| *(x+4)−2| dla x≥−4⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x)=| |
| x+2−2|=| |
| x|= |
| |x| dla x≥−4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
g(x)=| |
| *(−x−4)−2|=| |
| x−2−2|=| |
| x+4|= |
| |x+8| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 wrz 20:47
adam: w ostatniej linijce dlaczego nie ma minusa przy 12 i skąd sę wzięło x+8
no i co dalej bo już nie rozumiem?
16 wrz 20:55
adam: ok wiem dlaczego tak się stało no ale co dalej?
16 wrz 21:03
Mila:
Teraz rozważaj:
1) x≥−4 i x<0 mamy
|x|=−x wtedy
2)
|x+8|=x+8 dla x≥−8
1) x∊<−8,−4)
| | 1 | |
g(x)= |
| x+4 dla x∊<−8,−4) |
| | 2 | |
|x+8|=−x−8 dla x<−8
| | 1 | | −1 | |
g(x)= |
| *(−x−8)= |
| x−4 dla x<−8 |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 21:04
adam: tak właśnie mi wyszło wiem już o co chodzi, dziękuję bardzo za pomoc!
16 wrz 21:12
Mila:
Narysuj wykres.
16 wrz 21:20