Rozwiąż równania
Aya: Rozwiąż równania :
1) √15−x+√3−x=6
2) x2+3x−18+4 √x2+3x−6=0
3) x=√34−x
16 wrz 19:49
ciekawsky: 1)(15−x)+2√(3−x)(15−x)+3−x=36
18−2x+2√45−18x+x2=36
√45−18x+x2=9+x
45−18x+x2=x2+18x+81
−36x=81−45
−36x=36
x=−1
16 wrz 20:39
ICSP: Fajne równania

Zaraz zrobię
16 wrz 20:52
Aya: Eheheheh

dzięki za pierwsze

a równania na poziomie mat−fizu....
16 wrz 20:53
ICSP: 1) √15 − x + √3−x = 6 . Ustalamy dziedzinę :
15 − x ≠ 0 ∧ 3 − x ≠ 0 ⇒ x ≤ 3
Podnosząc do kwadratu
15 − x + 3 − x + 2√(15 − x)(3−x) = 36
√(15 − x)(3 − x) = 9 + x // dla x ≥ − 9 podnoszę to do kwadratu
(15 − x)(3 − x) = x2 + 18x + 81
x2 − 18x + 45 = x2 + 18x + 81
36x = − 36
x = −1 ∊ <−9 ; 3> wiec jest rozwiązaniem .
16 wrz 20:59
pigor: ...,
2)
x2+3x−18 + 4√x2+3x−6= 0 i (*) x
2+3x−6 ≥0 ⇒
⇒ (
√x2+3x−6)
2+4
√x2+3x−6−12= 0 ⇔
√x2+3x−6= −6 lub
√x2+3x−6= 2 /
2 ⇒
⇒ x∊∅ lub x
2+3x−6= 4 ⇒ x
2+3x−10= 0 ⇒ x= −5 lub x=2 , stąd i z (*)
x∊{−5,2}.
16 wrz 21:01
ICSP: b) x
2 + 3x − 18 + 4
√x2 + 3x − 6 = 0
| | −3 −√33 | | −3 + √33 | |
D : x2 + 3x − 6 ≥ 0 ⇒ x ∊ (− ∞ ; |
| > ∪ < |
| ; + ∞) |
| | 2 | | 2 | |
x
2 + 3x − 18 + 4
√x2 + 3x − 6 = 0
x
2 + 3x − 6 + 4
√x2 + 3x − 6 − 12 = 0
t =
√x2 + 3x − 6 , t > 0
t
2 + 4t − 12 = 0 ⇒ t
2 + 6t − 2t − 12 = 0 ⇒ t(t+6) − 2(t+6) = 0 ⇒ t = 2 v t = −6 − sprzeczne
t = 2 ⇒
√x2 + 3x − 6 = 2 ⇒ x
2 + 3x − 6 = 4 ⇒ x
2 + 3x − 10 = 0 ⇒ x = −5 v x = 2 − obydwa
należą do dziedziny wiec są rozwiazaniem
16 wrz 21:04
ICSP: x =
√3/4 − x
| | 3 | | 3 | |
D : |
| − x ≥ 0 ⇒ x ≤ |
| |
| | 4 | | 4 | |
dla x ≤ 0 równanie jest oczywiście sprzeczne. Zatem jeżeli istnieje rozwiązanie musi ono
| | 3 | |
należeć do przedziału: <0 ; |
| > . W tym przedziale obie strony równania są dodatnie. |
| | 4 | |
Podnieśmy zatem do kwadratu :
4x
2 + 4x − 3 = 0
4x
2 + 4x + 1 − 4 = 0
(2x+1)
2 − 2
2 = 0
(2x+1 − 2)(2x + 1 + 2) = 0
(2x − 1)(2x + 3) = 0
Drugie nie należy do rozpatrywanego przedziału − nie jest rozwiązaniem.
16 wrz 21:08
pigor: ...,
3)
x= √ 34−x i (*)
0≤ x≤ 34 ⇒ x=
12 √3−4x ⇔ 2x=
√3−4x
/
2 ⇔
⇔ 4x
2= 3−4x ⇔ 4x
2+4x−3= 0 ⇔ x= −
32 lub x=
12 ,
a stąd i z (*) ⇔
x=12. ...
16 wrz 21:10