geometria analityczna
szalona12: Punkty A (9,−1) i B (−7,3) są dwoma kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Na boku CD leży E
(4,−4).
a) napisz równanie prostej CD i oblicz współrzędne wierzchołka C,
b) oblicz współrzędne środka symetrii prostokąta ABCD.
16 wrz 19:43
dero2005:
| | yB−yA | | 3+1 | | 4 | | 1 | |
aAB = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | xB−xA | | −7−9 | | −16 | | 4 | |
y
CD = a
CD(x−x
E)+y
E = −
14(x−4)−4 = −
14x − 3
y
CB = a
CB(x−x
B)+y
B = 4(x+7)+3 = 4x + 31
y
CB = y
CD
4x + 31 = −
14x − 3
x
C = −8
y
C = −1
| | xC+xA | | yC+yA | |
S = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S (
12 ; −1)
16 wrz 20:28