Równania trygonometryczne
olkaq: Cześć, Mam do rozwiązania takie równanie:
cos2x + 5sinx − 3 = 0 do tego mam przedział dla x x∊<−2π,π>
Tylko nie wiem jak się do tego zadania zabrać
16 wrz 19:36
16 wrz 19:47
Tadeusz:
1−2sin2x+5sinx−3=0
−2sin2x+5sinx−2=0 ... i podstawienie sin2x=t
16 wrz 19:50
olkaq: Nie rozumiem co znaczy podstawić sin2x=t
16 wrz 19:58
olkaq: Wyszło mi równanie sprzeczne
16 wrz 20:07
Tadeusz:
oczywiście dla sinx=t
... założenie dla t ...
−2t2+5t−2=0
16 wrz 20:16
olkaq: Nie rozumiem
16 wrz 20:18
Tadeusz:
... i jeden z pierwiastków spełnia założenie −
16 wrz 20:18