matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równianie
Magda:
logx
2
=1
log(6x−5)
16 wrz 19:35
pigor:
..., z własności logarytmu 6x−5≠1 i 6x−5 >0 i x≠0 ⇔
x≠1 i x >
5
6
, wtedy:
logx
2
= 1 /* log(6x−5) ⇔ logx
2
= log(6x−5) ⇔ x
2
= 6x−5 ⇔ x
2
−6x+5= 0 ⇔
log(6x−5)
⇔ (x−1)(x−5)= 0 ⇔
x=5
∊ D
r
= (
5
6
;1)U(1+
∞
) . ...
16 wrz 20:28