pomóżcie!!!
kaja : na ile sposobów można zakwaterować cztery osoby w pięciu jednoosobowych pokojach?
16 wrz 19:32
Basia:
4 → 5 czyli 54
16 wrz 19:32
kaja : jak to ? można prosić wytłumaczenie?
16 wrz 19:33
Mila:
Basiu, pokoje są jednoosobowe.
16 wrz 19:48
Kostek: 4!=24
16 wrz 19:49
Basia: oj faktycznie; głupotę napisałam
5*4*3*2 = 5!
ludki to A,B,C,D
A może dostać każdy z pięciu pokoi
B już tylko jeden z czterech
C już tylko jeden z trzech
D już tylko jeden z dwóch
reguła mnożenia: 5*4*3*2 = 5*4*3*2*1 = 5!
16 wrz 19:54
Kostek: pomyłka ja zrobiłem dla czterech jednoosobowych pokojach powinno być 5!
16 wrz 19:57
PW: Można wytłumaczyć tak: zamykamy jeden z pokoi na klucz. W pozostałych pokojach umieszczamy 4
ludzi na 4! sposobów (4−elementowe permutacje). Ponieważ zamykać można każdy z 5 pokoi,
sposobów jest 4!•5=5!
Fajne (ale i irytujące) w tych zadaniach jest to, że można tłumaczyć na wiele sposobów.
16 wrz 20:04
PW: Wymyśliłem jeszcze jeden sposób. Właściciel pensjonatu przyprowadza 4 gości i mówi: a teraz
każdy z nas może zająć jeden z pokoi. Sposobów jest oczywiście 5! − permutacje zbioru
5−elementowego.
Potem właściciel odchodzi, a sposoby rozmieszczenia gości w pokojach się nie zmieniają −
możliwości jest 5!.
16 wrz 21:00
Mila:
PW, podobają mi się Twoje nowe sposoby.
16 wrz 21:32
PW: Mila , dziękuję. To niespełniony nauczyciel się odzywa.
17 wrz 22:36