macierze.
mar9:

dana jest macierz 3x3.
A= k−1 1 0
−1 k 2
1 2 1
wyznacz parametr k, żeby podana macierz była osobliwa.
16 wrz 19:16
Basia: wylicz wyznacznik i zbadaj dla jakiego k jest równy 0
16 wrz 19:19
mar9: w obliczeniach wyszło na końcu 2k2−9k+7
16 wrz 19:22
Basia: no to chyba pamiętasz ze szkoły średniej jak się rozwiązuje równanie
2k2 − 9k + 7 = 0
Δ itd.
16 wrz 19:28
Basia: ale coś mi się ten wynik nie podoba

sprawdzę
16 wrz 19:28
mar9: Δ= 81−56=25
√Δ=5
k1= 3,5
k2=1
czy jest to prawidlowy wynik?
16 wrz 19:30
Basia:
W = (k−1)*k*1 + 1*2*1 + 0*(−1)*2 − [ 0*k*1 + 2*2*(k−1) + 1*(−1)*1 ] =
k2 − k + 2 − [ 4k −4 − 1] =
k2 − k − 2 −4k +4 + 1 =
k2 − 5k + 3
skąd Ci się takie cuda wzięły ?
16 wrz 19:31
mar9: w takim razie delta wychodzi mi 13
16 wrz 19:37
Basia: taka wychodzi, ale może coś źle przepisałeś w elementach tej macierzy
i dlatego taki mi wyszedł
tamten wynik był taki ładny

ale
√13 nie gryzie
16 wrz 19:39
mar9: no tak, ale jak z tego będę wiedzieć jaką liczbę podstawić pod k żeby to była macierz osobliwa.
kurcze jakie to trudne
16 wrz 19:42
Basia:
| 5−√13 | | 5+√13 | |
| ; |
| to są liczby |
| 2 | | 2 | |
najnormalniejsze w świecie
16 wrz 19:44
mar9: dzieki za pomoc. oby sie udalo
16 wrz 19:45