Skróć wyrażenie wymierne
wajdzik: | | x3−6x+5 | |
Skróć wyrażenie wymierne W(x)= |
| |
| | x4+x2−2 | |
Licznik wyliczyłem ze schematu hornera, a przekształcenie dolnego nie rozumiem.
| | (x−1)(x2+x−5) | |
W(x)= |
| − tak jest w pdr. |
| | (x2−1)(x2+2) | |
a ja to widzę tak:
| | (x−1)(x2+x−5) | |
W(x)= |
| |
| | x2(x2+1)−2 | |
| | (x−1)(x2+x−5) | |
W(x)= |
| |
| | (x2+1)(x2−2) | |
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć

Z góry dziękuję.
16 wrz 19:05
AS: A jak w mianowniku za x2 podstawisz t , to otrzymasz równanie
kwadratowe t2 + t − 2 = 0 i deltą rozłożysz na iloczyn
(t + 2)*(t − 1) = 0
Ponieważ t = x2 otrzymujesz rozkład (x2 + 2)*(x2 − 1)
16 wrz 19:13