Rozwiązywanie równań trygonometrycznych
xXx: Mógłby mi ktoś sprawdzic takie zadanka:
| | cosx | | cosx | |
1) |
| + |
| = 0 z: sinx ≠ 1 ⋀ sinx ≠ −1 |
| | 1 − sinx | | 1 + sinx | |
| cosx(1 + sinx) + cosx(1 − sinx) | |
| = 0 |
| cos2x | |
czyli 2cosx = 0
cosx = 0
W mojej książce w odpowiedziach pisze że to równanie jest sprzeczne ale ja nie wiem dlaczego
| | sinx | | sinx | |
2) |
| + |
| = 0 z: sinx ≠ 1 ⋀ sinx ≠ −1 |
| | 1 − sinx | | 1 + sinx | |
2tg
2x = 2
tg
2x = 1
tgx = 1 ⋁ tgx = −1
| | π | | π | |
x = |
| + kπ ⋁ x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
16 wrz 19:05
THIRTEEN_13: W tym 1) wychodzi sprzeczność z założeniem
16 wrz 19:17
16 wrz 19:27
16 wrz 19:37
olkaq: Tylko że tam zamiast 2sinx powinno być 2sin2x
Przepraszam
16 wrz 19:39
olkaq: Tak 2sin2x zamiast 2sinx
16 wrz 19:40
Mila:
| | π | | 3π | |
Z zał. x≠ |
| +2kπ i x≠ |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| 2sinx | |
| =0 skąd tam wziąłeś 2? |
| cos2x | |
Mianownik różny od zera, to tylko licznik może być równy 0.
sinx=0
x=kπ, k∊C
16 wrz 19:40
PW: Nie, nie, sin2x upraszczają się, było do tej pory dobrze (w liczniku 2sinx).
16 wrz 19:42
PW: Dwa razy klepnąłem w dwójkę (ciężka ręka(.
16 wrz 19:44
xXx: Przepraszam ale źle przepisałem temat 2)
| | sinx | | sinx | |
2) |
| − |
| = 2 |
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
16 wrz 19:46
PW: Rynce łopadajom. To cego Ty właściwie kces?
16 wrz 19:51
xXx: | | sinx | | sinx | |
Rozwiązanie równania |
| − |
| = 2 |
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
16 wrz 19:59
Mila:
| sinx*(1+sinx)−sinx*(1−sinx) | |
| =2 |
| (1−sinx)*(1+sinx) | |
| sinx+sin2x−sinx+sin2x | |
| =2 |
| 1−sin2x | |
| 2sin2 | | π | | 3π | |
| =2 i x≠ |
| +2kπ i x≠ |
| +2kπ |
| cos2x | | 2 | | 2 | |
2tg
2x=2
tgx=1 lub tgx=−1
16 wrz 21:20