Kombinatoryka, ile nastąpiło powitań?
Blair95: Na przyjęcie przyszło 22 osoby, przy czym każdy witał się z każdym. Ile nastąpiło powitań?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
16 wrz 18:59
Mila:
Liczba kombinacji dwuelementowych ze zbioru 22− elementowego.
16 wrz 19:04
16 wrz 19:05
Blair95: tak, ale wtedy wychodziłoby na to, że na na 2 osoby przypada 22 powitania? a nie 21? przecież
ze sobą przywitać się nie da?
16 wrz 19:13
Blair95: i czemu na 2? skąd ta dwójka wgl?
16 wrz 19:16
Mila:
A,B,C,D −4osoby
| | 4! | | 3*4 | |
= |
| = |
| =6 powitań |
| | 2!*2! | | 2 | |
A→B, A→C, A→D
B→C, B→D
D→C
I masz 6 powitań
Przez analogię spróbuj sobie wyobrazić powitanie 22 osób
Pierwsza osoba wita się z 22 osobami, druga już tylko z 21 osobami, bo z jedną już się witała
itd.
16 wrz 20:10
Blair95: ale skąd ta dwójka? przepraszam za nieogarnięcie, ale nie rozumiem
16 wrz 21:26
Mila:
Symbol Newton nie jest zrozumiały?
O którą dwójkę Ci chodzi, napisz.
16 wrz 21:34
bezendu:
Można prościej wystarczy znać zależność
| n(n−1) | |
| gdzie n to liczba osób |
| 2 | |
x=231
16 wrz 21:39
Blair95: (22)
( 2 ) − o ta dwójkę mi chodzi.
16 wrz 21:42
Mila:
Blair, jesteś z LO, czy Gimnazjum.
16 wrz 21:51
Blair95: LO xd
16 wrz 21:52
otsa: Dwojka stad, ze do powitania potrzeba dwoch osob.
16 wrz 21:55
Eta:
Powitania są bez
rewanżu ( dwa razy nie wita się
Blair z
Józkiem
i
Józek z
Blair
16 wrz 21:58
Mila:
W takim razie, miałeś na lekcjach temat kombinacje, możesz za pomocą wzoru:
| | n! | | n*(n−1) | |
= |
| = |
| obliczyć liczbę podzbiorów dwuelementowych zbioru n |
| | 2!*(n−2)! | | 2 | |
elementowego.
Podałam Ci przykład dla 4 osób:
Każde powitanie to para
(A,B) wita się Adam i Bożena
(A,C) wita się Adam i Czesiek
(A,D) wita się Adam i Darek
itd
Masz dwuelementowe podzbiory z zbioru{A,B,C,D}
16 wrz 22:03