kinematyka
Madzik: Młoda foka, widząc orkę w odległości 50m za sobą, zaczyna uciekać z szybkością 43,2km/h. Orka
płynie w jej kierunku z szybkością 50,4 km/h. Napisz równania ruchu foki i orki, przyjmij, że
dla orki x początkowe =0. Następnie wykonaj polecenia: a) oblicz czas, po którym orka dogoni
fokę. b) oblicz współrzędną miejsca spotkania zwierząt.
16 wrz 18:41
PW: Biedna foka. Zostanie pożarta w tym momencie, gdy sama pokona drogę s, a orka s+0,050. Będzie
to w czasie t od startu (zakładamy, że foka od samego startu osiąga prędkość 43,2 km/h). A jak
wyglądają wzory?
16 wrz 18:51
Madzik: generalnie do tej pory zrobiłam tyle:
pozamieniałam na m/s Vf=12 m/s Vo=14 m/s
xfoki=14t−50
xorki=12t
porównałam i t=25 sek
i aby obliczyć współrzedna nalezy podstawić do równań (w zadaniu też trzeba je podać,
zapomniałam dopisać) ale wtedy wychodzi mi 300 m a ma być 350
16 wrz 19:03
Madzik: i nie wiem co źle robie, ktoś coś na to, pomoże?
16 wrz 19:19
PW: Startują w wyścigu śmierci: orka w punkcie x=0, foka w punkcie x=50
16 wrz 19:25
PW: A poza tym zamieniłaś im prędkości.
16 wrz 19:27
Madzik: ale to i tak współrzędna jest wspólna to powinna wyjść ta sama odległość 350m bez względu czy
(przypadkiem

zamieniłam, a nie wychodzi
16 wrz 19:42
PW: Dlaczego wspólna? Orka startuje w x=0 (tak ustalili w treści zadania), a foka jest od niej
oddalona o 50 m (w punkcie x=50)
16 wrz 19:46
Madzik: ale w zad. jest oblicz współną współrzędną−miejsce gdzie się spotkają− o to mi chodzi
16 wrz 19:50
PW: Ta wspólna współrzędna to droga przebyta przez mordercę (on startuje od zera).
16 wrz 19:56
Madzik: ale jeśli do xorki=14t−50 podstawimy to 25 s, to i tak wychodzi 300m
16 wrz 20:02
PW: Idę się utopić. Dlaczego 14t−50? To foka przebywa mniejszą drogę, bo jest dogoniona.
Dla orki przebyta droga to 14t, a dla foki 12t (do chwili zrównania).
Współrzędne orki w chwili x to 14x, a foki w tej samej chwili 12x+50.
16 wrz 20:13
PW: Zanim wydam ostatni bulgot powiem jeszcze: mylą Ci się pojęcia przebytej drogi i opisu tej
drogi za pomocą współrzędnej x. Dopiero po wyliczonym czasie tś=25 s te współrzędne się
zrównają (zwierzęta znajdą się w tym samym punkcie).
W drodze − kiedy jedno ucieka, a drugie goni − ich położenia są różne − orka startowała od
x0=0, a więc jej położenie w chwili t opisuje liczba x0+14t=14t, a foka staruje w x1=50,
jej położenie w chwili t opisuje liczba x1+12t=12t+50.
16 wrz 20:26
Madzik: dobra, już nie musisz sie topić

zrozumiałam, ogarnęłam, wiem co źle robiłam, dziękuję
16 wrz 20:35
PW: Amen
16 wrz 20:37
Trivial:
Inne podejście do zadania.
Orka porusza się z prędkością 14 − 12 = 2 [m/s] względem foki. Przebycie dystansu 50 m zajmie
zatem:
Miejsce spotkania obu zwierząt to:
s = v
o*t = 14*25 = 350 [m].
2 paź 16:08
21 mar 11:39
Trivial:
Ola, podpunkt b) jest źle policzony. Orka przebywa drogę 350 metrów (w zadaniu pytali o
drogę orki a nie foki). Poza tym zerknij na mój sposób − dwie linijki i policzone oba
podpunkty.
21 mar 17:41