Nierówności trygonometryczne
Kamix: Bardzo proszę o sprawdzenie poniższego zadania:
Naszkicuj wykres funkcji y=cosx, gdzie x∊<−2π,2π>. Na podstawie wykresu tej funkcji rozwiąż
nierówność:
a)cosx>−
12 w przedziale <−π,π>
Mój wynik to: x∊(−
2π3;
2π3+2kπ), k∊ℂ
b)cosx≥U{
√2{2}} w przedziale <0,2π>
Mój wynik to x∊<0;
π4+2kπ>∪<
5π3;2π+2kπ>, k∊ℂ
c)|cosx|≤0, w przedziale <−2π,2π>
Mój wynik to:
x∊<−
3π2;−
π2+2kπ>∪<
π2;
3π2+2kπ>∪<−2π;−
3π2+2kπ>∪<−u{π
}{2};
π2+2kπ>∪<
3π2;2π+2kπ>, k∊ℂ
d)2cosx+
√3<0 w zbiorze ℛ
Mój wynik to: x∊(−
7π6;−
5π6+2kπ), k∊ℂ
Bardzo proszę o sprawdzenie, mi naprawdę długo zajęło wklepywanie tych wyników, a sprawdzenie
poprawności dla Was ekspertów to kwestia chwili. DZIĘKUJĘ

! ; )
16 wrz 18:03
PW: Tak patrzę wyrywkowo − na c) i nie mogę się nadziwić. Po co tak strasznie utrudniłeś sobie
życie, gdy pytali o rozwiązanie nierówności w przedziale od −2π do 2π.
16 wrz 18:25
Kamix: Jestem taki człowiekiem, że gdy czegoś nie jestem pewny, to wole zapisać to w sposób taki,
którego jestem pewny na 100%. A jak pozostałe przykłady? Czy są dobrze rozwiązane?
16 wrz 18:31
PW: Żadne nie jest dobrze rozwiązane. Na egzaminie ocenia się przede wszystkim, czy piszący
zrozumiał polecenie i czy podał poprawną odpowiedź. Np. w c) pytali o rozwiązania z przedziału
<−2π, 2π>.
Podanie nieskończenie wielu rozwiązań będzie zakwalifikowane jako niezrozumienie polecenia.
Kazali narysować − narysuj. Kazali odczytać z rysunku rozwiązania − odczytaj.
16 wrz 18:44
Mila:
c))|cosx|≤0, w przedziale <−2π,2π>
Ilustracja
|cosx|≥0 z definicji wartości bezwzględnej,
zatem interesują nas tylko miejsca zerowe
| | π | | −π | | 3π | | −3π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Ostatni przykład za chwilę.
16 wrz 18:48
Mila:

2cosx+
√3<0 w zbiorze ℛ⇔
| | √3 | | π | | −π | |
cosx= |
| ⇔x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | −√3 | | 7π | | 5π | |
cosx= |
| ⇔x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Sprawdzamy czy zgadzają się Twoje przedziały.
k=−1
| 5π | | 7π | | 7π | |
| −2π=− |
| lub |
| −2π=−5π6 |
| 6 | | 6 | | 6 | |
Zgadza się, ale popraw zapisy.
16 wrz 19:01
Kamix: Okey, bardzo, na prawdę bardzo dziękuję Mila, wiem, że było dużo pisania, ale teraz chociaż
wiem, że potrafię rozwiązywać takie nierówności, bo nie miałem odpowiedzi.
16 wrz 19:16
Mila:

Jednak , tak jak radzi
PW, rozwiązuj z wykresem.
Ilustracja do (b)
| | √2 | |
cosx≥ |
| w przedziale <0,2π> |
| | 2 | |
16 wrz 19:31