Geometria analityczna
matma2013: Dany jest trójkąt ABC, o wierzchołkach A (−8,−2), B (4,−2), C (−8,3). Napisz równania prostych
zawierających boki tego trójkąta i oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
16 wrz 17:51
Kostek:
policz długości odcinków i pole ze wzoru Herona to nie jest trudne...
16 wrz 17:54
Mila:

A (−8,−2), B (4,−2), C (−8,3)
a) AB:
y=−2
AC:
x=−8
BC:
y=ax+b
−2=a*4+b
3=a*(−8)+b odejmuję stronami
| | −5 | | 5 | | 5 | | −1 | |
−5=12a⇔a= |
| , b=−2−4*(− |
| =−2+ |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | | 3 | |
b) promień okręgu opisanego na Δ prostokątnym jest równy połowie przeciwprostokątnej.
|BC|=
√122+52
dokończ
16 wrz 18:24
5-latek: I teraz zobacz jak wazny jest rysunek

Pozdrawiam
Milu
16 wrz 18:38