pomocy proszę
hhbbb: pomocy!
rozważamy liczby pięciocyfrowe w których zapisie każda z cyfr 1 2 3 4 5 występuje dokładnie raz
:
a) ile jest takich liczb mniejszych od pięćdziesięciu tysięcy.
b) ile jest takich liczb większych od trzydziestu tysięcy.
16 wrz 17:49
Kostek: a) 96
b) 48
16 wrz 17:58
Mila:
a) (1,x,x,x,x) na pierwszej pozycji 1,
na drugiej 4 możliwości , na trzeciej 3 mozliwości, na czwartej 2, na piątej 1 możliwość
łącznie : 4*3*2*1=24
Na pierwszej pozycji możesz ustawić 1, 2, 3, 4 ( 5 nie może być)
stąd
4*24=96 wszystkich możliwości
b)
rozważ podobnie.
na pierwszej pozycji może być : 3,4,5
3*(4*3*2)=3*24=...
16 wrz 18:07