oddziaływanie elektrostatyczne
Marta: Siły pola elektrostatycznego wykonały nad ładunkiem q= 5 mC pracę 20J na drodze 50 cm. Oblicz
wartość siły działającej na powyższy ładunek, jeżeli był on przeniesiony wzdłuż linii
jednorodnego pola elektrostatycznego. Oblicz napięcie elektryczne między punktami
oznaczającymi przesunięcie tego ładunku.
28 wrz 20:08
Marta: Bardzoo prosze o pomoc..
nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie..; (
28 wrz 20:10
Marta: Wie ktoś jak to zrobić?
28 wrz 20:14
Marta: : (
28 wrz 20:18
..:
28 wrz 21:04
Jakub: q = 5mC = 5*10
−3C
W = 20J
s = 50cm = 0,5m
F = ? <− siła
W = F * s
| | W | | 20 | |
Napięcie U = |
| = |
| = 4*103 = 4000V |
| | q | | 5*10−3 | |
29 wrz 00:09
Marta: bardzo dziękuje : D
29 wrz 14:23