tg
rafal: tożsamość
proszę o pomoc w rozwiązanu
sin3a=−4sin3a+3cosa
16 wrz 17:23
rafal: sory powinno być
sin3a=−4sin3a+3sina
16 wrz 17:24
ICSP: dla α = 0o
sin0 = 4sin30 + 3cos0
0 = 0 + 3
0 = 3 − to nie jest tożsamość
16 wrz 17:27
ICSP: dla drugiej opcji
L = sin3α = sin(2α + α) =
= sin2αcosα + cos2αsinα =
= 2sinαcos2α + cos2αsinα − sin3α =
= 3sinα(1 − sin2α) − sin3α =
= 3sinα − 4sin3α =
= −4sin3α + 3sinα = P
To jest tożsamość
16 wrz 17:28
rafal: skąd się wzięło −4sin3a ?
16 wrz 17:37
ICSP: −3sin3α − sin3α = − 4sin3α
16 wrz 17:38
rafal: ok dzięki
16 wrz 17:39