trygonometria
rafal: 1. CZy poniższa zależlość jest tożsamością trygonometryczną ?
cos4a=4cos2−3
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
16 wrz 16:58
asdf: przepisz to porządnie.
16 wrz 17:01
ICSP: −1 ≤ cos4x ≤ 1
zatem jeżeli znajdę taki x dla którego 4cos
2x − 3 < −1 pokażę jednocześnie że tożsamość nie
zachodzi :
4cos
2x < −1 + 3
4cos
2x < 2
| | 1 | |
cos2x < |
| . Przyjmuję teraz cosx = 0 ⇒ cos2x = 0 Spełnia powyższą nierówność |
| | 2 | |
| | π | |
czyli zależność nie jest tożsamością bo nie zachodzi dla np x = |
| |
| | 2 | |
16 wrz 17:02
rafal: cos4a=4cos2a−3
sory za przeoczenie
16 wrz 17:03
rafal: jeszcze jedno
cos3a=4cos3a−3cosa
16 wrz 17:07
rafal: jak zrobić ten przykład
16 wrz 17:07
ICSP: L = cos(3α) = cos(2α + α) = cos2α * cosα − sin2α * sinα =
= (cos2α − sin2α) * cosα − 2sin2αcosα =
= cos3α − sin2cosα − 2sin2αcosα =
= cos3α − 3(1 − cos2α)cosα =
cos3α − 3cosα + 3cos3α =
= 4cos3α − 3cosα = P
To jest tożsamość.
16 wrz 17:09
Mila:
L=cos(x+2x)=cosx*cos2x−sinx*sin2x=
=cosx*(2cos2x−1)−sinx*2sinx *cosx=
=2cos3x−cosx−2sin2x*cosx=
=2cos3x−cosx−2(1−cos2x)*cosx=2cos3x−cosx−2cosx+2cos3x=
=4cos3x−3cosx=P
16 wrz 17:15
rafal: tym sposobem mozna rozwiazywać wszystkie tego typu zadnia
16 wrz 17:17
rafal: tym sposobem mozna rozwiazywać wszystkie tego typu zadnia
16 wrz 17:17