matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
lo:
Dane są funkcje f(x)=2
x+1
+ 5
x−5
i g(x)=25
x
+ 4
x
. Rozwiąż równanie g(
x
2
)=f(x+3)
16 wrz 16:35
asdf:
g(x/2) = 25
x/2
+ 4
x/2
= 5
x
+ 2
x
f(x+3) = 2
(x+3)+1
+ 5
(x+3) − 5
= 2
x+4
+ 5
x−2
wskazówka: 2
x+4
= 16*2
x
5
x
5
x−2
=
25
16 wrz 16:45