...pomocy
Kaasiaa: Oblicz pole powierzchni całkowitej:
a) graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego o krawędzi podstawy 2{p}2 i wysokości równej
14,
b) graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym przekątna o długości 12 cm jest
nachylona do podstawy pod kątem 45 st.
c) graniastosłupa prostego trójkątnego, którego podstawa jest trójkątem prostokątnym
równoramiennym o przeciwprostokątnej długości 18cm, a przekątna największej ściany bocznej
jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 30st.
16 wrz 16:04
ZeroOsiem: a) Ten graniastosłup ma w podstawie sześciokąt foremny. Skorzystamy z gotowego wzoru
P
p=12
√3
P
b=6(a*H)=6*2
√2*14=168
√2
P
c=2*P
p+P
b=24
√3+168
√2
b)
Narysuj to sobie.
D=12 i α=45
Stąd wynika, ze wysokość H=6
√2 i przekątna podstawy d również 6
√2
| | d | |
W podstawie mamy kwadrat, więc a= |
| =6 |
| | √2 | |
P
p=a
2=36
P
b=4(a*H)=4*6*6
√2=144{p}
P
c=2*P
p+P
b
P
p=a
2
P
b=2(a*H)+b*H
P
c=2*P
p+P
b
16 wrz 16:40
Kaasiaa: podpunkt a na pewno dobrze Ci wyszedł ?
16 wrz 20:37
ZeroOsiem: Czemu masz wątpliwości?
16 wrz 23:59