Oblicz
Jay-Z: Oblicz:
√11−6√2 + √11+6√2 = √(3−√2)2 + √(3+√2)2 = [(3−√2)2]12 +
[(3+√2)2]12 = 3 − √2 + 3 + √2 = 6.
To jest dobrze obliczone? Nie potrzeba żadnych założeń? Odpowiedź się zgadza..
16 wrz 15:20
ICSP: √a2 = |a|
16 wrz 15:26
Jay-Z: Wiem o tym, ale czy ten sposób jest ok?
16 wrz 15:29
ICSP: = |3 −
√2| + |3 +
√2 | = 6
teraz jest dobrze
16 wrz 15:30
Jay-Z: Ok rozumiem

.
a dlaczego np. ten sposób jest zły?
√11−6√2 +
√11+6√2 = 0 / * (...)
2
(
√11−6√2 +
√11+6√2 )
2= 0
11 − 6
√2 + 2 *
√(11−6√2)(11+6√2) + 11 + 6
√2 = 0
22 + 2 *
√121−72 = 0
22 + 2 * 7 = 0
22 + 14 = 36...
16 wrz 15:31
ICSP: √11 − 6√2 + √11 + 6√2 ≠ 0
Zatem bład jest już w pierwszej linijce
16 wrz 15:34
Jay-Z: Aż mi głupio, no fakt..
ostatnie zadanie
√2(2−2√2)2 +
√(2(2+2√2)2 =
√(4−4√2)2 +
√(4+4√2)2 = |4−4
√2| + |4+4
√2| =
8
√2.
Wynik powinien być 8. Co tutaj zrobiłem źle?
16 wrz 15:41
ICSP: 2(2 − 2√2)2 = (√2)2 * (2 − 2√2)2 = [√2(2 − 2√2)]2 =
= (2√2 − 4)2 ≠ (4 − 4√2)2
16 wrz 15:43
Jay-Z: Ok. Dziękuję!
16 wrz 15:46