Ile jest optymalnych dróg w kracie
hgv: Czy posiada ktoś może materiały na temat tego jak liczyć zadania typu:
Ile jest dróg optymalnych w kracie:
a) z punktu o współrzędnych (1, 2) do punktu o współrzędnych (4, 5),
b) z punktu o współrzędnych (1, 2, 3) do punktu o współrzędnych (4, 5, 8),
c) z punktu o współrzędnych (1, 2, 3, 4) do punktu o współrzędnych (5, 4, 5, 2).
Albo liczenie z ilu prostokątów składa się krata o wymiarach n x m.
| | | |
Wie ktoś z jakich wzorów trzeba to liczyć. Do pierwszego trzeba użyć wzoru | , czyli |
| | |
| | | | | |
postawiając dane to będzie | = | . Co z resztą? |
| | | |
hgv: Wymyśliłem pewne rozwiązanie, więc proszę o sprawdzenie czy nie myślę źle.
Gdy mamy dojść z punktu (1, 2, 3, 4) do punktu (5, 4, 5, 2) to najpierw sprawdzamy jakie drogi
musimy przebyć, a więc odejmujemy od siebie poszczególne współrzędne punktów.
m = 5−1 = 4
n = 4−2 = 2
k = 5−3 = 2
l = 4−2 = 2
| | | | | |
Teraz dodajemy do siebie wyniki i podstawiamy do wzoru | lub | . Czy takie |
| | | |
rozwiązanie ma sens?