błagam o pomoc
MAREK23: Potęgi o wykładniku całkowitym

Proszę was o pomoc
1. e) (x
5*x
−3)/(x
−6*x
9)=
f) (y
4*y
−2)
−3/(y
7/y
−3)
2=
g) (z
5)
−4/(z
6*z
−3)
2=
h) (d
2)
−3/(d
−4)
−5*(d
6)−2=
TO SA TYLKO 4 PODPUNKTY Z RESZTA DAŁEM RADE PROSZĘ O POMOC
28 wrz 19:53
28 wrz 20:18
..: e) x 2 / x3 = x −1
28 wrz 20:21
tim: | | (x5 * x−3) | | x2 | |
e) |
| = |
| = x−1 |
| | (x−6 * x9 | | x3 | |
Korzystając z zasad:
x
a * x
b = x
a + b
(x
a)
b = x
a * b
28 wrz 20:21
..: f) (y2)−3 / (y4)2 = y −6 / y8 = y2
28 wrz 20:22
..: g) z−20 / (z3)2 = z−20 / z6 = z−14
28 wrz 20:23
..: tam w h jest d do potęgi −4?
28 wrz 20:26
MAREK23: tak
28 wrz 20:27
MAREK23: zapomniałem o {}
28 wrz 20:27
MAREK23: dzięki tim za pomoc
28 wrz 20:28