objętość bryły
klara: Znaleźć objętość bryły ograniczonej płaszczyznami i powierzchniami z=4x
2 +2y
2 +1, x+y−3=0.
Kompletnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie, nawet nie wiem jak to narysować
16 wrz 13:02
Bogdan:
Sugeruję zapoznanie się z rachunkiem całkowym (w tym również całki wielokrotne)
i ich zastosowaniem w obliczaniu objętości brył. To zadanie znajduje się w II tomie
"Analizy matematycznej w zadaniach" Krysickiego, Włodarskiego (zadanie 4.18).
16 wrz 13:33
klara: no wiem, właśnie stamtąd mam to zadanie
16 wrz 14:08
klara: nikt nic nie dopomoże biednej studentce
16 wrz 14:09
Krzysiek: a to na pewno jest cała treść zadania?przecież ta bryła jest nieograniczona...
16 wrz 17:37
klara: jest jeszcze napisane, ze ta bryła jest ograniczona płaszczyznami układu współrzędnych
16 wrz 18:15
Krzysiek: no to granice całkowania dla 'x' i 'y' chyba nie trudno znaleźć?
rysujesz na płaszczyźnie OXY proste: x=0,y=0 i x+y−3=0
a dla 'z' granice całkowania masz dane: [0,4x2 +2y2+1]
16 wrz 18:24