nierówności kwadratowe
Mateusz: jak nie mam jednego parametru to co robic ? 3x−x2 ≥0
16 wrz 12:49
Bogdan:
jakiego parametru?
wyłączyć trzeba −x przed nawias: −x(x − 3) ≥ 0
16 wrz 12:50
asdf: jak nie ma? JEST!

3x − x
2 +
0 ≥ 0

a = −1
b = 3
c = 0
albo od razu:
3x − x
2 ≥ 0
x(3 − x) ≥ 0
miejsce zerowe, narysuj wykres (popatrz na a), odczytaj przedział
16 wrz 12:51
Mateusz: no myslalem ze jak jest ax2 + bx + c > 0 to c musi być a tu nie bylo . ale jak już wyłączyłem
to co robić ? będzie x∊ ( 0;3 ) ?
16 wrz 12:53
Bogdan:
zazwyczaj a, b, c nazywamy współczynnikami, a nie parametrami
16 wrz 12:54
Mateusz: pomyliłem się
16 wrz 12:54
asdf: złe nawiasy
16 wrz 12:55
Mateusz: mają być <0:3> ?
16 wrz 12:56
Bogdan:

x∊<0, 3>
16 wrz 12:56
Mateusz: dzięki
16 wrz 12:58