Fizyka
Artur: 1.Oblicz drogę, jaką przebędzie ciało poruszające się ruchem jednostajnie przyspieszonym w
czasie t= 5s, jeżeli jego szybkość końcowa wynosi v= 20 m/s, a szybkość początkowa jest równa
zeru.
2. Oblicz drogę, jaką ciało poruszające się z przyspieszeniem o wartości a= 2 m/s
2, bez
prędkości początkowej, przebywa w trzeciej sekundzie ruchu.
Nie mam pojęcia jak ruszyć te zadanka i jakich wzorów użyć

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak
podejść do tego zadania ?
16 wrz 12:42
Mati_gg9225535:
gimnazjum czy szkoła średnia?
16 wrz 13:14
Artur: szkoła średnia
16 wrz 13:26
Artur: Nie wiem czy dobrze, ale w pierwszym wyszło mi 50m
16 wrz 13:40
Mati_gg9225535: zgadza się, próbuj 2
16 wrz 14:31
Mati_gg9225535: tylko zwróć uwagę na to że chodzi o przebytą drogę w trzeciej sekundzie a nie w czasie trzech
sekund
16 wrz 14:34
Mati_gg9225535:
liczysz tak jak w poprzednim tylko wynik stanowi różnica x(3s) − x(2s)
16 wrz 14:35
Artur: Wyszło mi 5 m chyba dobrze ? Obliczyłem drogę przebytą w czasie 3 sekund i 2 sekund, następnie
odjąłem wynik czyli 9m−4m=5m. Proszę o sprawdzenie
16 wrz 14:49
Mati_gg9225535:
tak w porządku, pozdrawiam
16 wrz 15:26
Artur: Dzięki wielkie
16 wrz 16:28