nierównośći kwadratowe
Mateusz: hej nie wiem jak sie zabrać za ten przykład i co z nim robić
x(x+5)≤0
16 wrz 12:27
asdf:

miejsca zerowe:
x = 0
x + 5 = 0 ⇒ x= −5
parabola ramionami do góry (a =
1, bo x(x+5) = x
2 + 5x =
1*x
2 + 5x)
x ∊ < −5;0>
16 wrz 12:30
Mateusz: a trzeba podawać przedział np ze x∊(−∞ ; −5) U (0 ; ∞ ) ?
16 wrz 12:33
asdf: chyba, ze x ∉...
ODP. Moja odpowiedź jest dobra i wystarczająca
16 wrz 12:40
Mateusz: dzieki wielkie
16 wrz 12:42
Bogdan:

Wystarczy taki prosty rysunek
16 wrz 12:53