jak otrzymac z tego t?
Konrad: 2*(tgt)−t=sin2,5
16 wrz 11:33
Basia: szkoła czy studia ?
16 wrz 11:39
Konrad: szkoła
16 wrz 11:48
Basia: no to tylko graficznie
2tgt = t+sin2,5
2,5 to stopnie czy radiany ?
jak radiany; zamieniasz na stopnie i odczytujesz z tablic
rysujesz wykres y = 2tgt i wykres y = t+(jakaś stała to będzie)
odczytujesz (mniej więcej) gdzie się przecinają
16 wrz 12:10
Konrad: a analitycznie

gdybym mogł prosic
16 wrz 12:18
Basia: można próbować przez jakieś rozwinięcia w szereg, ale do tego potrzebny rachunek pochodnych
a rezultat bardzo niepewny
16 wrz 12:24