Dwumian Newtona i potęga naturalna
hgv: Jaki współczynnik stoi przy w3x5z2 w rozwinięciu wyrażenia (w+x+y+z)10?
Wie ktoś jak podejść do tego zadania? Trzeba na pewno skorzystać z dwumianu Newtona, ale o ile
przy wyrażeniu np. (w+x)10 wszystko jest dość zrozumiałe, o tyle nie wiem jak poradzić
sobie z czterema składnikami. Bardzo proszę o pomoc.
16 wrz 11:32
Basia:
może tak:
a = x+y+z
(w+x+y+z)
10 = (w+a)
10
| | | | | |
żeby mieć w3 muszę wziąć | w3a7 → na razie | |
| | | |
b = y+z
a
7 = (x+y+z)
7 = (x+b)
7
| | | | | |
żeby mieć x5 muszę wziąć | x5b2 → | |
| | | |
b
5 = (y+z)
2
| | | |
żeby mieć y0 i z2 muszę wziąć | y0z2 → N{2} |
| | |
16 wrz 11:38
Basia: ale może Cię to wprowadzić w błąd
16 wrz 11:49
hgv: | | | |
A czy w tym pierwszym przypadku nie powinno być | ? Wtedy będzie w3a7 |
| | |
16 wrz 11:56
Basia:
to kwestia umowna jak rozpisujemy dwumian Newtona
może być tak:
albo tak
to wszystko jedno
16 wrz 12:02
Basia:
P.S. Przyjęłam wersję pierwszą
16 wrz 12:03
Basia:
ułamki oczywiście równe nie są
16 wrz 12:05
hgv: Rzeczywiście. Dzięki za pomoc.
16 wrz 12:06