chemia
pomocy chemia: 10g 40% formaliny wystarczy do wydzielenia drogą redukcji srebra w ilosci
16 wrz 10:50
Mateusz:

Reakcja przebiega tak.. z rownania widac ze jest to reakcja redoks
teraz z def stezenia procentowego licze ile metanalu mam w roztworze
40g substancji→100g roztworu
x g substancji→10g roztworu
x=4g
| | C%*mr | |
lub II sposob ze wzoru na stezenie procentowe wyznaczam ms ms= |
| |
| | 100% | |
teraz na podstawie rownania reakcji widze ze 30g metanalu daje mi 2 mole srebra czyli
30g→2*108g Ag
4g→ x g Ag
x=...dokończ sam/a
16 wrz 11:06
Mateusz: Hmm wnioskując po nicku, oraz po tym ze autora nie ma na forum podejrzewam ze zadanko z
aktualnej kartkowki lub sprawdzianu było

niemniej jednak moze autor/ka zajrzy tu i sie
dowie jak trzeba było to rozwiązać
16 wrz 11:13