g. analityczna
ada: | | x−1 | | y+1 | | z−1 | |
Znajdź pkt przecięcia prostej |
| = |
| = |
| z płaszczyzną x+y+z−1=0 |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc!
16 wrz 10:20
Basia:
x−1 = 2y+2
x = 2y+3
2y+2 = z−1
z = 2y+3
2y+3+y+2y+3 = 0
5y = −6
y = −
65
x = −
125+3 =
35
z =
35
16 wrz 10:25
ada: | | z−1 | | y+1 | |
Dziękuje Basia a czy mogę wziąć np |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | |
16 wrz 10:33
Basia: to masz czwartej linijce
16 wrz 10:34
Basia:
możesz też wziąć np:
x−1 = z−1
x = z
wszystko jedno, byle wyznaczyć dwie niewiadome przy pomocy trzeciej
16 wrz 10:41
ada: proszę jeszcze o spr innego zad :
| | x−2 | | y | | z+1 | |
polecenie takie samo |
| = |
| = |
| z płaszczyzną x+2y−z+5=0 |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
16 wrz 11:01
AS: Basiu − przy obliczaniu y zgubiłaś −1
Rozwiązaniem: (1,−1,1)
16 wrz 11:11
ada: aa to ja też błąd zrobiłam w swoim, bo też nie dodałam tej piątki, ale po poprawie będzie:
16 wrz 11:16
Basia: coś chyba nie gra:
| 8 | | 1 | | 2 | |
| +2* |
| − (− |
| ) +5 = |
| 3 | | 3 | | 3 | |
2y = x−2
x = 2y + 2
y = z+1
z = y−1
2y+2+2y−(y−1)+5 = 0
4y+7−y+1 = 0
3y = − 8
| | 16 | | −16+6 | | 10 | |
x = − |
| +2 = |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 wrz 11:19
Basia: oczywiście
As masz rację; trzeba poprawić
16 wrz 11:21
ada: potykam się na takich banalnych błędach. Dziękuje Basiu
16 wrz 11:25
Basia:
ado nie spiesz się licząc, bo przy nadmiernym pośpiechu wszyscy
(nawet genialni matematycy) robią głupie błędy rachunkowe
i raczej licz sobie najpierw na papierze, bo najczęściej się mylimy pisząc od razu na forum
Pozdrawiam
16 wrz 11:32