Równanie z wykorzystaniem silni
Jowita:
16 wrz 00:41
ICSP: D : n > 3
| n! | | n! | |
| + |
| = 15(n−1) // * 6 |
| 3!(n−3)! | | 2!(n−2)! | |
n(n−1)(n−2) + 3n(n−1) = 90(n−1)
(n−1)[n
2 − 2n + 3n − 90] = 0
(n−1)(n
2 + n − 90) = 0
(n−1)(n+10)(n−9) = 0
n = 9
16 wrz 00:45
pigor: ... , np. tak : z określenia symbolu Newtona N∍n ≥3 , wtedy
| | | | n(n−1)(n−2) | | n(n−1) | |
+ | = 15(n−1) ⇔ |
| + |
| −5(n−1)= 0 /*6 ⇔ |
| | | 3*2*1 | | 2*1 | |
⇔ n(n−1)(n−2)+3n(n−1)−30(n−1)= 0 ⇔ (n−1) (n
2−2n+3n−30)= 0 ⇔
⇔ n
2+n−30= 0 i n ≥3 ⇔
n=5 . ...
16 wrz 00:49
pigor: ..., przepraszam "zgubiłem" 1 przy 5 po prawej stronie równania,
a więc rozwiązałem nie to co trzeba ; dobranoc .
16 wrz 00:52
Jowita: A skąd takie założenie?
16 wrz 00:53
ICSP: pigor aż sprawdziłem tą dziedzine
| |
jest określone gdy n ≥ k czyli dziedzinę Ty masz dobrze |
| |
D : n ≥ 3 oraz n ∊ N ale to już chyba oczywiste
16 wrz 00:56
pigor: .., ja wiem, ale tłumaczę się z tego, że po prawej stronie "widziałem"
5(n−1) zamiast 15(n−1) , no dlatego nasze wyniki nie są zgodne . ...
16 wrz 01:12