Asymptoty
wajs: Wyznacz asymptoty:
y=e1/x−x
Moim zdaniem jedyną asymptotą będzie y=0
Dobrze ?
15 wrz 23:53
asdf: D = R / {0}
asymptote pionową szukaj w 0 (odpowiem od razu, że jest, ale tylko z jednej strony

)
ukośną − ze wzorów, ale wydaje mi się, że nie będzie.
15 wrz 23:55
wajs: rozumiem żeby zbadać to w otoczeniu 0
limx→0+(e1/2−x−x) = ∞ ?
limx→0−(e1/2−x−x) = ?
Jeżeli pierwsze jest poprawnie i odp. na drugie − 0 to prawostronna
?
16 wrz 00:03
wajs: trochę błędny zapis , miało być (e1/x−x)
16 wrz 00:07
asdf: z prawej tylko jest

, teraz badaj ukosna
16 wrz 00:10
Boogeyman: Tak.
16 wrz 00:13
wajs: y=ax+b
| | e1/x−x | | e1/x−1/x2−1 | |
a=limx→∞ ( |
| )=limx→∞( |
| )=−1 |
| | x | | 1 | |
| | e1/x−x | |
b=limx→∞( |
| )−(−x)= 0 ? |
| | x | |
y=−x ?
16 wrz 00:20
Boogeyman: Na b wzorek zły, nie dziel funkcji przez x
16 wrz 00:23
Boogeyman: X się ładnie skróci i jesteś w domu, dobranoc
16 wrz 00:27
asdf:
b:
limx→±∞[f(x) − ax]
Jeżeli chcesz to Ci wyprowadzę wzór na asymptote ukośną, ale to już jutro.
16 wrz 00:27
asdf: tzn:
dlaczego:
oraz dlaczego:
b:= lim
x→±∞ [ f(x) − ax ] = g
2
Warunki na istnienie asymptoty ukośnej:
g
1 ≠±
∞
g
2 ≠±
∞
16 wrz 00:29
wajs: no tak faktycznie , nie miało być dzielenia przez x
wtedy zostaje tylko e1/x a lim x→∞(e1/x) = 0
Ale wtedy i tak zostaje
asymptota ukośna y=−x
16 wrz 00:31
Boogeyman: Źle, coś przez neiskończoność to 0 a coś do potęgi zerowej to 1
y=−x+1
16 wrz 00:38
16 wrz 00:40
wajs: No tak, teraz zrozumiałem.
dziękuje
16 wrz 00:46