Znajdź styczne okręgu
Karoll: Cześć mam problem z tym zadaniem i nie wiem jak posklejać teorie do kupy i to obliczyć :
Wyznacz równania stycznych do okręgu : X2 − 4x + y2 − 2y + 4
a)przechodzących przez początek układu współrzędnych
b)równoległych do prostej : 3x + 4y + 1 = 0
c)prostopadłych do prostej : x − 2y = 0
15 wrz 23:45
PW:
1. Przekształcić równanie, tak by było widać środek i promień.
2. "Teoria" to spostrzeżenie o prostopadłości promienia poprowadzonego do punktu styczności i
stycznej.
15 wrz 23:53
Janek191:
Tutaj nie ma żadnego równania !
Pewnie powinno być : x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
( x − 2)
2 − 4 + ( y − 1)
2 − 1 + 4 = 0
( x − 2)
2 + ( y − 1)
2 = 1
więc
S = ( 2; 1) oraz r = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) Prosta o równaniu
y = ax + b
ma przechodzić przez O = ( 0; 0), więc
0 = a*0 + b ⇒ b = 0
czyli mamy proste o równaniu
y = a x
−−−−−
Rozwiązujemy układ równań :
y = ax
x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
x
2 − 4x + (ax)
2 − 2*ax + 4 = 0
x
2 − 4x + a
2 x
2 − 2a x + 4 = 0
( 1 + a
2) x
2 − ( 4 + 2a) x + 4 = 0
Δ = [ − ( 4 + 2a)]
2 − 4*( 1 + a
2)*4 = 16 + 16a + 4a
2 − 16 − 16 a
2 = −12 a
2 +16 a
Aby prosta miała jeden punkt wspólny z okręgiem, to Δ musi być równa 0 :
− 12 a
2 + 16 a = 0
− 4a*( 3a − 4) = 0
| | 4 | |
Mamy proste styczne o równaniach : y = 0 i y = |
| x |
| | 3 | |
=====================================================
16 wrz 07:08
Janek191:
Tutaj nie ma żadnego równania !
Pewnie powinno być : x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
( x − 2)
2 − 4 + ( y − 1)
2 − 1 + 4 = 0
( x − 2)
2 + ( y − 1)
2 = 1
więc
S = ( 2; 1) oraz r = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) Prosta o równaniu
y = ax + b
ma przechodzić przez O = ( 0; 0), więc
0 = a*0 + b ⇒ b = 0
czyli mamy proste o równaniu
y = a x
−−−−−
Rozwiązujemy układ równań :
y = ax
x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
x
2 − 4x + (ax)
2 − 2*ax + 4 = 0
x
2 − 4x + a
2 x
2 − 2a x + 4 = 0
( 1 + a
2) x
2 − ( 4 + 2a) x + 4 = 0
Δ = [ − ( 4 + 2a)]
2 − 4*( 1 + a
2)*4 = 16 + 16a + 4a
2 − 16 − 16 a
2 = −12 a
2 +16 a
Aby prosta miała jeden punkt wspólny z okręgiem, to Δ musi być równa 0 :
− 12 a
2 + 16 a = 0
− 4a*( 3a − 4) = 0
| | 4 | |
Mamy proste styczne o równaniach : y = 0 i y = |
| x |
| | 3 | |
=====================================================
16 wrz 07:08
Janek191:
b) x
2 − 4 x + y
2 − 2y + 4 = 0
| | 3 | | 1 | |
3x + 4y + 1 = 0 ⇒ 4y = − 3x − 1 ⇒ y = − |
| x − |
| |
| | 4 | | 4 | |
Proste styczne do danego okręgu mają być równoległe do tej prostej, czyli
| | 3 | |
mają równania postaci y = − |
| x + b lub 3x + 4y − 4b = 0 |
| | 4 | |
Odległość tych prostych od środka okręgu S = ( 2; 1) jest równa r, czyli
d = 1
Mamy więc
| I 3*2 + 4*1 − 4b I | |
| = 1 |
| √22 + 12 | |
I 10 − 4b I =
√5
10 − 4b = −
√5 ∨ 10 − 4b =
√5
4b = 10 +
√5 ∨ 4b = 10 −
√5
| | 10 + √5 | | 10 − √5 | |
b = |
| ∨ b = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Odp. Proste styczne mają równania:
| | 3 | | 10 + √5 | | 3 | | 10 − √5 | |
y = − |
| x + |
| i y = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
lub w postaci ogólnej
3x + 4y − 10 −
√5 = 0 i 3x + 4y − 10 +
√5 = 0
================================================
II sposób:
Podobnie jak w przykładzie a) należy rozwiązać układ równań :
x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 wrz 07:29
Janek191:
c) x
2 − 4 x + y
2 − 2y + 4 = 0
| | 1 | |
x − 2y = 0 ⇒ 2y = x ⇒ y = |
| x |
| | 2 | |
zatem
czyli proste styczne mają równania postaci :
y = −2 x + b
Rozwiązujemy układ równań:
y = − 2 x + b
x
2 − 4x + y
2 − 2y + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−
x
2 − 4x + ( − 2x + b)
2 − 2*( − 2x + b) + 4 = 0
x
2 − 4x + 4x
2 − 4b x + b
2 + 4 x − 2b + 4 = 0
5 x
2 −4b x + b
2 − 2b + 4 = 0
Δ = ( − 4b)
2 − 4*5*( b
2 − 2b + 4) = 16 b
2 − 20 b
2 + 40 b − 80 = − 4b
2 + 40 b − 80
zatem Δ = 0 ⇔ − 4 b
2 + 40 b − 80 = 0
b
2 − 10 b + 20 = 0
Δ
1 = (−10)
2 − 4*1*20 = 100 − 80 = 20 = 4*5
√Δ1 = 2
√5
| | 10 − 2√5 | |
b = |
| = 5 − √5 lub b = 5 + √5 |
| | 2 | |
Odp. Proste styczne mają równania : y = −2 x + 5 −
√5 i y = − 2x + 5 +
√5
===============================================================
II sposób
Odległość prostych o równaniu y = − 2x + b czyli 2x + y − b = 0 od środka
okręgu S = ( 2; 1) ma być równa r = 1.
d = 1
−−−−−−−−−−−
| | I Ax0 + B y0) + C I | |
Wzór: |
| = d |
| | √A2 + b2 | |
16 wrz 07:48
Janek191:
Poprawka wzoru na odległość punktu od prostej :
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
gdzie prosta ma równanie A x + B y + C = 0 , a punkt P = ( x
0 ; y
0 )
16 wrz 07:59
Karoll: dzięki

rozumiem sposób, muszę tylko jeszcze się nauczyć tych obliczeń z deltą
17 wrz 18:14