wartość bez
Kostek:
Rozwiąż nierówność
|x−4|+|x|<8
1. (−∞,0)
−x+4−x<8
−2x<4
2x>4
x>2
2. <0,4)
−x+4+x<8
0<4
3. <4,∞)
x−4+x<8
2x<12
x<6
ale co dalej z tym zrobić ?
15 wrz 23:11
Piotr:
patrzysz na przedziały i piszesz odpowiedź
15 wrz 23:14
Piotr:
w pkt 1 masz bład. zgubiłeś minus
15 wrz 23:16
Kostek:
1) (−∞,0)
−x+4−x<8
−2x<4
2x>−4
x>−2
ale co dalej cześć wspólna a co z tym przypadkiem 0<4 to jest prawda
15 wrz 23:19
Basia: czyli masz
(−∞;0)∩(−2;+∞) = (−2;0)
teraz drugi przedział <0;4)
15 wrz 23:21
Piotr:
sprawdzasz przedziały, np 1:
wyszło Ci x > −2 a przedział to (−∞;0) i część wspólna, czyli (−2;0)
gdy wyszło 0<4 czyli jak piszesz prawda to cały przedział należy do rozwiązania.
15 wrz 23:23
Kostek: a dalej jak ?
15 wrz 23:23
Piotr:
wszystko sumujesz.
15 wrz 23:24
Basia: masz dobrze
0<4 a to jest prawda czyli bierzesz cały ten przedział <0,4)
trzeci
<4;+∞)∩(−∞;6) = <4;6)
czyli mamy (−2;0)∪<0;4)∪<4;6) = (−2;6)
15 wrz 23:25
Piotr:
Hej
Basia 
pamietasz mnie jeszcze ?
15 wrz 23:26
Basia: Oczywiście

Witaj
15 wrz 23:27
c.n.u.:
"picia" ?
15 wrz 23:28
Piotr:

15 wrz 23:29
Piotr:
teraz to jestem w szoku

! ktoś Ty
c.n.u
15 wrz 23:30
c.n.u.:
15 wrz 23:30
Basia: a kto tu ciągle zmienia nicki i udaje, że nie jest sobą
15 wrz 23:30
c.n.u.:
15 wrz 23:31
Piotr:
hmm. dwie osoby przychodzą mi na myśl. Ten co Widzi Pokój i Pani co nie zdradza imienia
15 wrz 23:32
Piotr:
po piesku już wiem
15 wrz 23:33
c.n.u.:
15 wrz 23:33
bezendu: kobiEta
15 wrz 23:34
c.n.u.:
15 wrz 23:35
Piotr:
ale ja jestem wtajemniczony
15 wrz 23:35
Basia: nic to, nic to........................
szybko się znowu "wtajemniczysz"
15 wrz 23:45
Piotr:
Ajtka coś nie widać...
15 wrz 23:47