układ równań
ada: pomoże ktoś z układem

tzn chce żeby spr bo wyniki już mam

2x + y − z =1
x + 2y + 2z =3
x − y − 3z =−2
Cramera lub Gausa
15 wrz 22:39
Basia: to je podaj
15 wrz 22:40
ada: x= 35
y=310
z=110
15 wrz 22:55
Basia:
2*35 + 310 − 110 = 1210 + 310 − 110 = 1410 ≠ 1
czyli to nie jest poprawne rozwiązanie
15 wrz 22:58
ada: teraz wyszło mi, że układ jest sprzeczny. Pomyłka w minusach
15 wrz 23:09
Basia: nie jest sprzeczny; ma nieskończenie wiele rozwiązań
licz metodą Gausa
w2+2*w1
w3 + (−3+*w1
2 1 −1 || 1
5 4 0 || 5
−5 −4 0 || −5
wiersz (2) i (3) są liniowo zależne ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań
z staje się parametrem
2 1 || 1+z
5 4 || 5
w2 − 4w1
2 1 || 1+z
−3 0 || 1 − 4z
z ∊ R dowolne
−3x = 1−4z
8z − 2 + 3y = 3+3z
3y = −5z + 5
15 wrz 23:19
ada: tak, tak teraz to widzę
15 wrz 23:26
ada: mam jeszcze jeden układ, proszę o zerknięcie
x + y − z =1
2x −y+2z =2
3x +z =3
Wyjdzie tak jak poprzedni czyli nieoznaczony− nieskończenie wiele rozwiązań
z=α − parametr
15 wrz 23:47
ada:
15 wrz 23:56
ada: up
16 wrz 09:49
Basia: dobrze tylko dokończ liczyć x
16 wrz 10:33