matematykaszkolna.pl
elektrostatykofizyka Saizou : Elektron rozpoczyna ruch w pobliżu ujemnie naładowanej płytki kondensatora próżniowego i po pewnym czasie uderza w przeciwległą płytkę. Kondensator jest podłączony do źródła dającego napięcie U. Pomiędzy płytkami jest odległość d. a) wyznacz czas ruchu elektronu pomiędzy płytkami . b) Jak zmieni się czas ruchu elektronu pomiędzy płytkami jeśli zostaną one przybliżone na odległość dwukrotnie mniejszą c) Gdy pomiędzy płytkami była odległość d, baterię odłączono od kondensatora i następnie płytki zbliżono na odległość dwukrotnie mniejszą. Jak zmienił się czas ruchu elektronu pomiędzy płytkami w porównaniu z sytuacjami opisanymi w punktach a) i b) a)
 F U 
E=

=

q d 
 Uq 
F=

d 
 Uq 
am=

d 
 Uq 
a=

dm 
 1 
d=

at2
 2 
 1 Uq 
d=

*

t2
 2 dm 
 2d2m 
t2=

Uq 
 2m 
t=d

[s]
 Uq 
b)
 2m 
t1=d

Uq 
 1 2m 
t2=

d

2 Uq 
t2 
1 2m 

d

2 Uq 

=

t1 
 2m 
d

Uq 

t2 1 

=

t1 2 
 1 
t2=

t1
 2 
czas zmaleje 2−krotnie c) próbuję go rozkminić może ktoś sprawdzić, jeśli ktoś to ogarnia
15 wrz 22:25
Piotr 10: A wrzuciłeś to na http://fizyczny.net/ ? . Tam na pewno Ci sprawdzą emotka
15 wrz 22:27
Basia: ja nieeeeeeeeeeeeeeeeeee
15 wrz 22:30
Saizou : nie wrzuciłem, bo wierzę w umiejętności "naszych" forumowiczów
15 wrz 22:32
bezendu: Ja się trzymam swojej wersji emotka
15 wrz 22:34
Trivial: rysunek a) OK b) Ponieważ źródło wymusza stałe U, to z równania: U = Ed = (2E)*(12d) widzimy, że skoro d maleje dwukrotnie, to jedynym sposobem, żeby utrzymać U stałe jest zwiększenie dwukrotne natężenia pola E. c) Jednakże po wyłączeniu źródła napięcia, ładunki zostają uwięzione na okładkach. Skoro nie
 σ 
zmienia się ich liczba to E =

nie zmieni się mimo zmiany d. Z równania wspomnianego
 0 
w punkcie b) mamy: 12U = E(12d) a zatem:
 tc 
 2m 
(12d)

(12U)q 
 2 

=

=

≈ 0.7
 ta,b 
 2m 
d

Uq 
 2 
Szybciej!
16 wrz 02:54
Trivial: Oj pomyliłem się. emotka W mianowniku ma być ta zamiast ta,b. Dodatkowo:
tc tc tc 

=

= 2*

= 2 ≈ 1.4
tb 12ta ta 
16 wrz 02:58
Saizou : czyli jak się zmieni ten czas w podpunkcie b
16 wrz 16:10
Trivial: Punkt b) jest OK. Dodałem tylko małe wyjaśnienie żebyś zrozumiał jaka jest różnica między b) i c). emotka
16 wrz 17:36