elektrostatykofizyka
Saizou : Elektron rozpoczyna ruch w pobliżu ujemnie naładowanej płytki kondensatora próżniowego i po
pewnym czasie uderza w przeciwległą płytkę. Kondensator jest podłączony do źródła dającego
napięcie U. Pomiędzy płytkami jest odległość d.
a) wyznacz czas ruchu elektronu pomiędzy płytkami .
b) Jak zmieni się czas ruchu elektronu pomiędzy płytkami jeśli zostaną one przybliżone na
odległość dwukrotnie mniejszą
c) Gdy pomiędzy płytkami była odległość d, baterię odłączono od kondensatora i następnie płytki
zbliżono na odległość dwukrotnie mniejszą. Jak zmienił się czas ruchu elektronu pomiędzy
płytkami w porównaniu z sytuacjami opisanymi w punktach a) i b)
a)
b)
czas zmaleje 2−krotnie
c) próbuję go rozkminić
może ktoś sprawdzić, jeśli ktoś to ogarnia
15 wrz 22:25
15 wrz 22:27
Basia: ja nieeeeeeeeeeeeeeeeeee
15 wrz 22:30
Saizou : nie wrzuciłem, bo wierzę w umiejętności "naszych" forumowiczów
15 wrz 22:32
bezendu: Ja się trzymam swojej wersji
15 wrz 22:34
Trivial:

a) OK
b) Ponieważ źródło wymusza stałe U, to z równania:
U = Ed
= (2E)*(12d)
widzimy, że skoro d maleje dwukrotnie, to jedynym sposobem, żeby utrzymać U stałe jest
zwiększenie dwukrotne natężenia pola E.
c) Jednakże po wyłączeniu źródła napięcia, ładunki zostają uwięzione na okładkach. Skoro nie
| | σ | |
zmienia się ich liczba to E = |
| nie zmieni się mimo zmiany d. Z równania wspomnianego |
| | 2ε0 | |
w punkcie b) mamy:
12U = E(
12d)
a zatem:
Szybciej!
16 wrz 02:54
Trivial:
Oj pomyliłem się.

W mianowniku ma być t
a zamiast t
a,b.
Dodatkowo:
| tc | | tc | | tc | |
| = |
| = 2* |
| = √2 ≈ 1.4 |
| tb | | 12ta | | ta | |
16 wrz 02:58
Saizou : czyli jak się zmieni ten czas w podpunkcie b
16 wrz 16:10
Trivial:
Punkt b) jest OK.
Dodałem tylko małe wyjaśnienie żebyś zrozumiał jaka jest różnica między b) i c).
16 wrz 17:36