zad
??: czy można rozkladać na czynniki x5−x2+1?
15 wrz 22:13
PW: Można (rozkład taki istnieje − patrz zasadnicze twierdzenie algebry). Sukcesu nie gwarantuje
się.
15 wrz 22:15
??: to będzie x2(x3−1)+1= (x−1)(x2+x+1)(x2+1)?
15 wrz 22:20
Kostek: nie może tak być bo 1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu a u Ciebie nim jest
15 wrz 22:22
??: czylii x(x2−x)+1?
15 wrz 22:24
PW: Na pewno rozkład ma postać
(x−r)(x2+b1x+c1)(x2+b2x+d2)
Nie wiemy czy trójmiany rozłożą się, czy są nierozkładalne. Nie ma metody na znalezienie r
(twierdzenie Bezouta nie działa, r jest liczbą niewymierną).
15 wrz 22:27
??: czyli nie mogę tego rozlozyć?
15 wrz 22:32
PW: Wymnożenie tych trzech czynników i porównywanie współczynników ze współczynnikami wielomianu W
nie da odpowiedzi − pięć niewiadomych, a układ równań skomplikowany (nieliniowy).
Algebra nie dostarcza odpowiedzi jak znaleźć r w takim wypadku
W(0)=1, W(−1)=−1 r leży gdzieś między −1 a 0 i jest liczbą niewymierną.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| )=− |
| −{ |
| )+1>0 r leży między −1 a − |
| |
| | 2 | | 32 | | 4 | | 2 | |
można tak w nieskończoność sprawdzać dzieląc kolejne przedziały na pół. Oczywiście nie
znajdziemy dokładnej wartości r, bo jest niewymierna.
Czasami zdarza się jakieś "olśnienie" i wytypujemy znaną liczbę niewymierną, ale szanse są
znikome.
15 wrz 22:47
??: dziękuję

rozkładać na czynniki przeważnie możemy gdyy stopień / potęga zmniejsza się o
jeden?
15 wrz 22:49
PW: Jeżeli jesteś na poziomie szkoły średniej, to powiem tak: zadania są tak konstruowane, żeby
uczeń mógł − stosując metody grupowania i wyłączania czynników przed nawias oraz wzory
skróconego mnożenia i tw. Bezouta− znaleźć rozkład.
15 wrz 23:10