Wykaz ze liczba jest podzielna przez 10.
gimnazjalista: Wykaż, ze liczba 348−113 jest podzielna przez 10.
15 wrz 22:01
ICSP: wystarczy pokazać że 3
48 ma taką samą cyfrę jedności co 11
3
15 wrz 22:03
Piotr 10: (316)3−113
I teraz użyj wzoru skróconego mnożenia a mianowicie różnicy sześcianów dwóch liczb
15 wrz 22:03
Basia:
zobacz jak się układają potęgi liczby 3
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
−−−−−−−−−−−−−−
35 = 243
36 = 729
37 = 2187
38 = 6561
i tak dalej
48 jest liczbą podzielną przez 4 czyli ostatnia cyfra 348 to 1
ostatnia cyfra 113 to też 1
odejmując dostaniesz na ostatnim miejscu 0
a każda liczba kończąca się 0 jest podzielna przez 10
15 wrz 22:06
ICSP: albo za pomocą kongruencji :
34 ≡ 1 mod 10
316 ≡ 1 mod 10
316 ≡ 11 mod 10
348 ≡ 113 mod 10
348 − 113 ≡ 0 mod 10
15 wrz 22:07
c.n.u.:
31= 3
32= 9
33=27
34=81
35=..... 3
36= .....9
37=..... 7
38= .....1
48: 4 = 12
to 348 ma cyfrę jedności 1
113 ma cyfrę jedności też 1
wniosek: ..................
15 wrz 22:10