Prawdopodobieństwo :(
All: Cześć,
potrzebuję Waszej pomocy!
W urnie znajduje się n+1 kul, w tym przynajmniej jedna biała. Dla jakiej wartości n
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej jest równe 58?
15 wrz 21:55
Basia:
n+1 wszystkich
w tym k białych k≥1
8k = 5(n+1)
a to jest możliwe ⇔ n+1 dzieli się przez 8
czyli może być n=7 i k=5; n=15 i k=10; n = 23 i k=15 itd.
ogólnie: n = 8m − 1
gdzie m∊N
+
o ile czegoś nie poknociłeś w treści
15 wrz 22:01
All: Treść jest ok

Dziękuję ślicznie za pomoc
15 wrz 22:11
All: Kurcze..ale czy aby na pewno wszystko jest tutaj okej?
15 wrz 22:28